Volledig scherm
Het Dilemma Doolhof bij de Bergse oorlogsbegraafplaatsen dwingt bezoekers tot ingrijpende, morele keuzes. Ondertussen zoekt het stadsbestuur een uitweg uit zijn financiële dwaaltuin. © Pix4Profs/Peter Braakmann

Dolen in wirwar van tegenvallers

De symboliek spat eraf: dat donderdag juist in Bergen op Zoom een Dilemma Doolhof is geopend! Uitgerekend de gemeente die al (na)calculerend vaak vastloopt in een wirwar van tegenvallers en tekorten. Die in de dwaaltuin aan Plein 13 soms een curieuze afslag neemt.

Gruwelpuzzel

Volgens de definitie is een doolhof een stelsel van paden die via omwegen naar het doel leiden. Klinkt herkenbaar. Zo ervaren veel automobilisten, fietsers en voetgangers de afsluiting van de Zoomdam als een gruwelpuzzel. Als extra breinbreker voor vrachtwagenchauffeurs is woensdag een bord onthuld dat hen verbiedt het centrum als doorgaande route te gebruiken.

Het Dilemma Doolhof bij de Bergse oorlogsbegraafplaatsen heeft een nobeler doel: jeugd betrekken bij WO II en bezoekers tussen de witte, prikkelvrije muren dwingen tot ingrijpende, morele keuzes. Bestaat er wel goed of fout? Kies je deur A of B? Linksaf, rechtsaf, wat zijn de gevolgen?

Bravis

De gangenchaos ligt niet ver van Roosendaal, uitverkoren stad voor het nieuwe Bravis. De Bergse politiek, juist zéér geprikkeld, wordt gekweld door de keuze rond het oude Bravis. Wel of geen andere zorgaanbieder daar toestaan? Deur dicht als de hospitaaltop iets anders wil op die plek?

De oudste doolhofvorm is het labyrint, met slechts één gang die vanzelf naar het eindpunt leidt. Zo niet het smalle kronkelpad waar begrotend Bergen zich nogal eens klem cijfert. Snelfietsroute F58 naar Roosendaal? Veiliger fietspad bij Intratuin? Beide blijken dik een miljoen duurder, dus lopen spaak.

Quote

Zo toert Bergen met sputteren­de tomtom over een rotonde zonder afrit

Huisvesting van bouwclubs in sobere koten? Van een zwembad onder een lek schelpdak? Van arbeidsmigranten in joblodges? Van zorgbehoevenden bij de oude brandweerkazerne? Het gaat het budget te boven of het beleid te buiten. Zo toert Bergen met sputterende tomtom over een rotonde zonder afrit.

Demonisch

Volledig scherm
© BN DeStem

Het oorlogsdoolhof verdwijnt na een jaar. Maar lukt dat ook met alle duivelse dilemma's in Bergen? Kuiert het stadsbestuur langs wuivende maishagen het financiële moeras uit? Of volgt er een horrorscenario met een schuldenspook dat de demonische Jack Nicholson in het ijsdoolhof van de film The Shining tot padvindertje degradeert?

  1. MusiCompany zet een krachtige musical neer
    PREMIUM
    RECENSIE

    MusiCompa­ny zet een krachtige musical neer

    BERGEN OP ZOOM - The MusiCompany gooit het over een andere boeg. De musical ‘How to succeed’ waarmee de groep mee voor de dag komt is uit 1961. Aan de hand van een zelfhulpboek wordt de lezer uitgelegd hoe je stapsgewijs zelfstandig je loopbaan kunt uitstippelen. Hoogst actueel dus, want ook nu hebben veel mensen het over carrière maken en de top bereiken. En dat daarvoor de trukendoos open moet, begrijpt iedereen en dat maakt deze musical zo aardig.