Heemkundekring De Steenen Kamer heeft boekje uitgegeven met Steenbergse bijnamen.
Volledig scherm
Heemkundekring De Steenen Kamer heeft boekje uitgegeven met Steenbergse bijnamen. © Heemkundekring De Steenen Kamer

Dit zijn echte Steenbergse bijnamen

STEENBERGEN - De Doffer, De Dibber. De Foep, De Fooi, De Fus, De Frik. De Naps. Het zijn enkele voorbeelden van Steenbergse bijnamen, die de heemkundekring verzameld heeft.

De Steenbergse Heemkundekring De Steenen Kamer bestaat dit jaar 25 jaar. In september wordt daarom een nieuw boek uitgegeven met Steenbergse bijnamen. Deze bijnamen komen uit een ‘ver en nabij verleden’, van inwoners van Steenbergen en Welberg. ,,We hebben ooit een lijst met bijnamen gekregen van een ambtenaar”, vertelt voorzitter Gerard Baten. ,,Dat hebben we verder uitgezocht. Er zijn er nog veel bijgekomen. We hadden toen een paar honderd bijnamen, maar wisten niet goed wat we ermee moesten doen.”

Niet compleet

Daarom besloot de heemkundekring het boekje uit te geven vanwege het jubileum. In het boekje is ook ruimte voor eigen aantekeningen van bijnamen die ontbreken. ,,Het is namelijk niet compleet, denken we. Er zijn altijd namen die we bijvoorbeeld niet kennen.” Naast de bijnamen staan stippellijnen. Zodat eigenaren van het boek zelf kunnen invullen wie bij welke bijnaam hoort.

Quote

Het boekje is niet compleet, want er zijn altijd namen die we niet kennen

Gerard Baten, voorzitter De Steenen Kamer

Er zullen zo’n 200 exemplaren gedrukt worden. ,,Daarvan gaan er gelijk 75 naar onze leden. Er blijven er dus 125 over voor de vrije verkoop.” De kosten van het boekje zijn 5 euro. Reserveren kan via secretariaatsteenenkamer@gmail.com of via heemkundekringdesteenenkamer.nl.

Tussen Kunst en Kitsch

De heemkundekring houdt heel het jaar activiteiten om het jubileum te vieren. Zo zijn er op woensdag 18 september, 16 oktober, 20 november en 11 december nog lezingen over Steenbergen. Op 22 september staat ‘Tussen Kunst en Kitsch’ op de agenda. Drie taxateurs bepalen dan de waarde van meegebrachte voorwerpen, zoals sieraden en schilderijen, voor vijf euro. De locatie is restaurant De Watertoren.