Volledig scherm
Activisten van The Save Movement die zaterdag demonstreerden bij slachterij Vugts in Steenbergen legden rozen neer als blijk van medeleven met dieren die naar de slacht gaan. © Harry Veenstra

Dierenactivisten The Save Movement demonstreren bij slachterij in Steenbergen

UpdateSTEENBERGEN - Totaal 28 dierenactivisten van Stichting Save Movement hebben zaterdagochtend vreedzaam gedemonstreerd bij slachtbedrijf Vugts in Steenbergen. De demonstranten droegen vlaggen en borden met teksten gericht tegen het doden van dieren. De betoging was aangekondigd bij zowel het ondernemerspaar als de gemeente Steenbergen.

Op de eigen Facebookpagina doet Save Movement via een video verslag van de demonstratie die bedoeld was om mensen ‘bewust te maken dat hier een slachthuis zit’. Ene Tommy vertelt dat Save Movement zich op vredelievende wijze verzet tegen het doden van dieren en de productie/consumptie van vlees. Slachterij Vugts is een kleine slachterij waarbij kippen, eenden, duiven, konijnen, lammeren en herten halal worden geslacht. Het bedrijf heeft twee winkels in Steenbergen en Rotterdam.

Niet op het bedrijfsterrein

Frieda Vugts laat namens het bedrijf weten dat zij en haar man op de hoogte waren van de komst van de betogers. Die hielden zich, aldus Vugts, aan de afspraak om zich niet op het bedrijfsterrein te begeven. ,,Ik ben doorgegaan met mijn werk, heb de demonstranten verder niet gesproken.” Inhoudelijk velt ze geen oordeel over de actie.

Gemeente, politie en boa's waren aan de Drielindekensweg aanwezig toen de actie begon. ,,In het begin was er wat reuring in de zin dat er ineens 25 tot 30 mensen op de weg staan. Maar alles is zonder problemen verlopen”, aldus Chris Methorst van de gemeente. Die gaf de betogers vooraf alleen de richtlijn mee dat de actie vreedzaam en ordentelijk moet verlopen.

Volledig scherm
In mei demonstreerde Save Movement bij de poort van een kalverslachterij in Den Bosch. Wekelijks zijn er twee tot drie demonstraties van de groepering in ons land. © Domien van der Meijden

Landelijk coördinator Maria Du-Toit van Save Movement zegt dat de acties niet gericht zijn tegen een bedrijf, maar plaatsvinden om aandacht te vragen voor dieren die afgevoerd worden voor de slacht. De beweging heeft een lijst gemaakt van slachthuizen verspreid over het land waar eventueel acties gehouden kunnen worden. Dat gebeurt vaak op initiatief van mensen die in de buurt of regio van zo'n bedrijf wonen.

Bij de aanvoer van de nog levende dieren houden de activisten soort van afscheidsceremonies waarbij foto's en video's van de dieren worden gedeeld op sociale media. De actie in Steenbergen is geslaagd, vindt Du-Toit. ,,We zijn in gesprek gegaan met mensen die passeerden. Ook met mensen die het niet met ons eens zijn, gaan wij graag het gesprek aan.” Du-Toit bevestigt dat er niet met de ondernemer is gesproken. ,,De ene ondernemer staat daar voor open; een andere nog niet.”

Rode rozen

De activisten legden in Steenbergen rode rozen neer als symbolisch medeleven met het leed en de dood van de dieren. Volgens een getuige reed een auto zaterdagmiddag met hoge snelheid doelbewust over die rozen heen; mogelijk bij wijze van tegenprotest.

De raadsfracties van D66 en de Volkspartij in Steenbergen hebben om opheldering gevraagd bij het college van B en W. ,,Met de gebeurtenissen en illegale inval door activisten in Boxtel vier weken geleden nog op het netvlies, vinden wij het vreemd dat voor een dergelijke demonstratie een vergunning verleend wordt. Iedereen heeft het recht om zijn mening vrij te uiten, maar D66 is tegen het intimideren van onze hardwerkende ondernemers die zich netjes aan de wet houden”, aldus D66-voorman Eric van der Spelt. Ook Michel Lambers van de Volkspartij wil weten hoe het zit met de toestemming en/of vergunning voor de betoging. Lambers vraagt ook waarom de gemeenteraad vooraf niet is geïnformeerd over de actie van Save Movement.

(hieronder beelden op Facebook)

  1. MusiCompany zet een krachtige musical neer
    PREMIUM
    RECENSIE

    MusiCompa­ny zet een krachtige musical neer

    BERGEN OP ZOOM - The MusiCompany gooit het over een andere boeg. De musical ‘How to succeed’ waarmee de groep mee voor de dag komt is uit 1961. Aan de hand van een zelfhulpboek wordt de lezer uitgelegd hoe je stapsgewijs zelfstandig je loopbaan kunt uitstippelen. Hoogst actueel dus, want ook nu hebben veel mensen het over carrière maken en de top bereiken. En dat daarvoor de trukendoos open moet, begrijpt iedereen en dat maakt deze musical zo aardig.