Volledig scherm
PREMIUM
De Krabbenklutsers hebben een wagen die voortgetrokken wordt door een afstandsbediening. Vlnr: Jorick Boot, Ton Minderhout, René Kools en Floran van Wijk. © pix4profs/petervantrijen

Deze wagen gaat straks zelfstandig door de optocht van Bergen op Zoom

BERGEN OP ZOOM - Ken jij de reuzen uit het Land van Ooit nog? Daar doet ze aan denken. Maak kennis met Kolonelleke, de reus van bouwclub de Krabbeklutsers. Kruipend op haar knieën legt ze zelfstandig het parcours van de optocht af. Een unicum in Bergen.

Quote

ls we het krappe bochtje van de Stads­schuur naar de Dubbel­straat kunnen maken, komt het wel goed

Ad van Loon, constructeur

Het verlangen naar de Vastenavend is zo groot dat Kolonelleke zelf in beweging komt. Binnenkort ontwaakt ze uit haar slaap. Kruipt ze op eigen kracht door de straten. Toegeven, niet zonder hulp van zes laatstejaars mbo-studenten van het Markiezaat College in Bergen op Zoom. Die hebben de techniek ontwikkeld. 

Met een afstandsbediening navigeert constructeur Ad van Loon Kolonelleke straks door de Bergse binnenstad. Met een lengte van bijna dertien meter en hoogte van negen meter een flinke uitdaging. "Als we het krappe bochtje van de Stadsschuur naar de Dubbelstraat kunnen maken, komt het wel goed. Al moeten we het hoogteverschil in de stad ook niet onderschatten."