Volledig scherm
De Binnenschelde in Bergen op Zoom © Rijan van Leest

Deze nieuwe maatregelen moeten waterkwaliteit Binnenschelde verhogen

UpdateBERGEN OP ZOOM - Het is al jarenlang een probleem: de waterkwaliteit van de Bergse Binnenschelde. Nieuwe maatregelen moeten de kwaliteit van dit kunstmatige meer en het Markiezaatsmeer verhogen. De gemeente, provincie en waterschap gooien onder meer klei in de strijd.  

De waterkwaliteit in de Binnenschelde is al jaren niet in orde. Vroeger was het open water (Oosterschelde), maar nu is het water zoet. Hierdoor is het water steeds troebeler geworden en ontstaat er vaak blauwalg en bacteriegroei in de zomermaanden. ,,Het zou het beste zijn voor de kwaliteit als het water weer zout wordt”, legt wethouder Patrick van der Velden uit. ,,Maar omdat het Volkerak-Zoommeer nog niet zout gemaakt wordt voor 2031, kan de Binnenschelde ook niet zout worden. Daarom hebben wij nu besloten om andere maatregelen te nemen.”

Klei

,,Vorig jaar is het Waterschap begonnen met de eerste analyses. Aan de hand van die analyses hebben we gekeken wat er gedaan kan worden. Dit duurde langer dan gedacht, omdat de Binnenschelde zo groot is. Binnenkort gaan we bassins plaatsen in de Binnenschelde. Aan deze bassins wordt fosfaat bindende klei toegevoegd, omdat fosfaat een van de stoffen is die zorgt voor de troebelheid. Op deze manier zal de waterkwaliteit verbeteren”, vervolgt van der Velden.

Maar daar blijft het niet bij. ,,We gaan ook de problematiek door poepbacteriën van vogels aanpakken. Dit gaan we doen door het riet goed te maaien en het strand netjes te onderhouden.”

Geschikt voor recreatie

Quote

Mensen zullen dit jaar nog geen verschil merken

Patrick van der Velden, wethouder

Van der Velden is optimistisch, maar dit jaar zal er nog niet veel veranderen. ,,We gaan nu starten met de proeven in de bassins, dus mensen zullen dit jaar nog geen verschil merken. Als de testen slagen, weten we wel wat we kunnen doen om te zorgen dat de Binnenschelde weer geschikt wordt voor recreatie.”

Niet alleen de Binnenschelde, ook het Markiezaatsmeer wordt aangepakt. Van der Velden: ,,Het Brabants Lanschap overweegt de aanleg van eilandjes in het Markiezaatsmeer, dat niet gebruikt wordt voor recreatie vanwege de Natura 2000-status. Daarnaast worden de oevers ook natuurlijker gemaakt. Op deze manier zorgen we voor meer variatie van broedvogels in en rond het meer.” 

  1. Vier leerlingen mishandelen docent op Bergs Aventurijncollege: ‘Ongekend heftig en gecoördineerd’
    PREMIUM

    Vier leerlingen mishande­len docent op Bergs Aventurijn­col­le­ge: ‘Ongekend heftig en gecoördi­neerd’

    BERGEN OP ZOOM - De mishandeling van een docent op het Aventurijncollege in Bergen op Zoom door vier leerlingen van 15 en 16 jaar is een treurige primeur voor onderwijs- en zorginstelling Koraal. ,,Op elke school komt agressie voor. Maar een leerkracht die geslagen en geschopt wordt, zo heftig en gecoördineerd hebben we het nog nooit meegemaakt", zegt woordvoerder Mehlika Schopen.