Volledig scherm
Claudia Koole heeft een boek geschreven voor nieuwe Nederlanders. © Pix4Profs/Tonny Presser

Deze Kruislandse schreef een boek over de Nederlandse identiteit

KRUISLAND - Nederland is top! is de titel van het nieuwe boek van Claudia Koole. Zij neemt ‘nieuwe Nederlanders’ in het boek mee langs onze cultuur aan de hand van officiële feestdagen. Kinderliedjes, de Deltawerken, het democratisch systeem. Het komt allemaal voorbij.

In het nieuwe boek staat de Nederlandse identiteit centraal. ,,Het zijn steeds korte teksten, afgewisseld met afbeeldingen. Ik schrijf onder andere over de Nederlandse cultuur, feestdagen en belangrijke plaatsen. Zoals Madurodam”, vertelt schrijfster Claudia Koole. ,,Maar ook kinderliedjes. Of dat kinderachtig is? Nee, want nieuwe Nederlanders zijn vaak jonge gezinnen.”

Boek voor ‘nieuwe Nederlanders’

Quote

Het boek is ook voor álle Nederlan­ders

Claudia Koole, schrijfster

Nieuwe Nederlanders. Dat is de doelgroep van het boek. ,,Voor mensen die het inburgeringstraject hebben afgerond. Gemeenten kunnen het boek geven na de naturalisatieceremonie.” Dat is de ceremonie, waarin mensen officieel Nederlander worden. ,,Maar het boek is ook voor álle Nederlanders.”

,,Ik heb jaren voor voor de Immigratie en Naturalisatie Dienst (IND) gewerkt. In de aanmeldcentra voor asielzoekers, begin jaren ‘90. Dat was leuk werk, maar ik werd er ook verdrietig van. Moest vaak gezinnen scheiden. Ik wilde juist mensen verbinden. Dat is de basis van dit boek.”

‘Diplomatiek, aardig en met respect’

Quote

Ik leg bijvoor­beeld uit dat we in Nederland geen censuur kennen

Claudia Koole, schrijfster

Koole neemt lezers mee langs de cultuur aan de hand van officiële feestdagen. ,,Dat zijn erkende dagen van de Verenigde Naties. Bijvoorbeeld de Werelddag van de persvrijheid. Dan leg ik uit dat we in Nederland geen censuur kennen. Of de werelddag voor de bijen. Omdat we daar in Nederland mee bezig zijn. En dat hoort dan allemaal weer bij de Nederlandse identiteit.”

Die identiteit omschrijft ze als ‘diplomatiek, aardig en met respect voor elkaar’. Of Koole zelf een trots Nederlandse is? “Ja”, antwoordt ze volmondig. ,,Ik ben ook wel chauvinistisch. Maar ik sta ook open voor andere culturen. Nederland is een mooi land, het water is ook heel mooi.”