Nilles III neemt voor de veertiende en laatste keer de stadssleutel van Bergen op Zoom in ontvangst.
Volledig scherm
Nilles III neemt voor de veertiende en laatste keer de stadssleutel van Bergen op Zoom in ontvangst. © peter van trijen/pix4profs

De leut regeert weer in Krabbegat

BERGEN OP ZOOM - Krabbegat is met de neus in de boter gevallen. Na drie weken van opwarmen, is zaterdag Vastenavend eindelijk officieel van start gegaan. Voor de laatste keer in veertien jaar tijd kreeg prins Nilles III de stadssleutel overhandigd van burgemeester Frank Petter, tijdens de intocht.

Die start bij het station. Op een spuuglelijk stationsplein, laat de Gròòtste Boer zich ontvallen. ,,Jammer genoeg blijft lelijkheid langer dan schoonheid”, zegt hij. Zelf heeft hij gelukkig wel iets van schoonheid bij zich. Een cadeau van hem en Steketee aan d’n Òòg’eid. Zijn eigen eau de toilette: Ode Nilles no3.

Bijzonder gevaarte

Intocht Krabbegat
Volledig scherm
Intocht Krabbegat © Majda Ouhajji

Dat was het startschot voor de tocht naar het stadhuis op de Markt. De stad is in de tussentijd langzaam maar zeker volgestroomd met duizenden Krabben. Het gure weer houdt ze niet tegen en ze hebben geluk: tijdens de tocht houden de regenwolken zich in. Even geen druppels uit de lucht, maar alle aandacht voor de kleurrijke wagens en dweilbandjes die voorbij trekken. En zo zorgen voor een mooi contrast met het grijze weer.

Hoewel niet alle wagens kleurrijk zijn. De Gròòtste Boer rijdt misschien wel op de opvallendste verschijning de stad binnen: een Shermantank. Gemaakt door Stichting Decorbouw Bergen op Zoom voor het openluchtspektakel Supersum in oktober. De tank was niet op tijd klaar en haalde die voorstellingen niet. ‘Vastenavend, wa d’n bevrijding’ staat er nu op. De Gròòtste Boer zelf houdt een bord vast met ‘Kreg ‘m wel aan de lòòp’. De tank rijdt niet zelfstandig: het gevaarte wordt vooruitgetrokken door een auto.

Heel veel neuzen

Verschillende dweilbandjes, Spuit Elluf en de Blauwe Schuit met het gilde trekken in de stoet naar het stadhuis. Toegejuicht door een bonte verzameling Krabben langs de kant. De Peperbus kijkt er ook naar. Met alleen zijn gezicht, door het onstuimige weer van de afgelopen dagen heeft hij zijn boerenkiel nog niet aan.

Zo ziet de kerktoren de Neuzemesjien voorbijkomen, het gerijke van de prins en zijn nar. Voor het eerst ontworpen door een vrouw: Petra Kwaadgras. De wagen is een abstract, kleurrijk geheel van veel, héél veel neuzen. Die alle kanten op draaien, ogen die je aanstaren en een wagen die op en neer beweegt door de enthousiast springende bemanning.

De prins en de nar op het gerijke.
Volledig scherm
De prins en de nar op het gerijke. © peter van trijen/pix4profs

Harten veroverd

Zijn neus achterna dweilen, dat doet de Òòg’eid al zijn hele leven lang, zegt hij. ,,Daar is geen ontkomen aan.” Veertien jaar geleden heeft hij de harten van alle Krabben veroverd, zegt Petter tegen hem. ,,En ieder jaar opnieuw het sprookje voort laten bestaan. Een Krab dweilt meestal zijn neus achterna, maar nu dweilen we allemaal achter Nilles III aan.”

Intocht Krabbegat
Volledig scherm
Intocht Krabbegat © Majda Ouhajji

D’n Òòg’eid zelf zegt dat hij met zijn neus in de boter is gevallen. Die neus, dat is een verfijnd instrument vertelt hij de Krabben op het podium voor het stadhuis. ,,Hij kan lopen of verstoppen. Hij of zij”, voegt hij er snel aan toe. ,,Want tegenwoordig is alles genderneutraal. En een neus houdt ook herinneringen vast.” In de neus van Nilles III zitten de herinneringen aan veertien jaar Vastenavend.

De ceremonie voor het stadhuis wordt afgesloten met de traditionele ‘ellef gebooje’ van de Gròòtste Boer. ,,Oew neus lat oe nie wijer kijke dan da tie lang is, dèèr stade altijd achter en gift oe ’t zalegste gevoel damme kenne. Oew neus is nét Vastenavend; ge motter uit’ale watter in zit.”