KNWU-bondscoach Koos Moerenhout uit Steenbergen, hier links bij de start van zijn eigen Classic in 2017, last zijn toertocht voor dit jaar af vanwege corona. Bovendien roept hij alle fietsers op om in hun eentje te trainen, niet meer in groepjes.
Volledig scherm
KNWU-bondscoach Koos Moerenhout uit Steenbergen, hier links bij de start van zijn eigen Classic in 2017, last zijn toertocht voor dit jaar af vanwege corona. Bovendien roept hij alle fietsers op om in hun eentje te trainen, niet meer in groepjes. © Jan van de Kasteele

Corona-oproep: ‘Fietser, train alléén, niet in groepjes’, zegt Koos Moerenhout

WEST-BRABANT - De vele duizenden West-Brabantse wielrenners en toerfietsers moeten vanwege de corona-crisis vooral niet in groepjes de weg op, maar juist alléén gaan trainen. Die dringende oproep doet de Steenbergse oud-profcoureur Koos Moerenhout, tevens KNWU-bondscoach. Toerclubs in de regio verkondigen dat ook.

Quote

Ik roep alle wielren­ners en toerfiet­sers op om in hun eentje te gaan trainen, niet in een groep

Koos Moerenhout, bondscoach en voormalig profrenner

De verscherpte kabinetsmaatregelen die minstens tot 1 juni gelden, halen ook een streep door toertochten als de Servais Knaven Classic in Etten-Leur (3 mei) en Koos Moerenhout Classic in Steenbergen (16 mei). ,,Jammer, maar gezondheid is nu het belangrijkste”, relativeert Moerenhout. ,,Dus vraag ik alle fietsers om hun verantwoordelijkheid te nemen. Ga je trainen, doe dat dan in je eentje en zeker niet in een groep. Ook al voelen we allemaal de behoefte om te gaan fietsen nu het beter weer wordt.”

Alle clubritten geschrapt

Ook de KNWU stelt: ‘Wees sociaal en gebruik je verstand: #ridesolo’. Alle West-Brabantse toerclubs hebben hun ritten al geschrapt. De meeste benadrukken het KNWU- en RIVM-advies om alleen te trainen.

Quote

Wees sociaal en gebruik je verstand: #ridesolo

Wielerbond KNWU

Spartaan mag de grens niet over

Quote

Zelf heb ik zondag nog een solorondje gemaakt. Toen zag ik al veel minder groepjes dan de week ervoor

Serge Guns, toerclub De Spartaan uit Putte

Zoals De Spartaan in Putte. ,,Dat raden we onze leden aan per mail”, vertelt Serge Guns. ,,Zelf heb ik zondag een solorondje gemaakt, toen zag ik al veel minder groepjes rijden dan de week ervoor.” Lastig voor leden van de Nederlands-Belgische club is dat veel vertrouwde routes beide zijden van de landsgrens aandoen. Toch past Guns zich aan, want de Vlaamse politie kan onnodig grensverkeer fors beboeten.

Molenrijders kunnen veel kanten op

Ook voorzitter John de Jongh van De Molenrijders uit Wouw merkt nu dat veel van hun routes deels door België lopen. ,,Gelukkig hebben we ook ritten richting Willemstad, Etten-Leur, Breda of Zeeland die onze leden kunnen rijden. Maar wel alleen dus. De corona-dreiging wordt steeds serieuzer genomen, maar toch zien we soms nog groepjes rijden.”

Dit beeld is voorlopig niet meer aan de orde: toerclub De Molenrijders uit Wouw die in groepsverband door West-Brabant fietst. Zolang er corona heerst, wordt iedereen met klem aangeraden in zijn eentje te trainen.
Volledig scherm
Dit beeld is voorlopig niet meer aan de orde: toerclub De Molenrijders uit Wouw die in groepsverband door West-Brabant fietst. Zolang er corona heerst, wordt iedereen met klem aangeraden in zijn eentje te trainen. © archieffoto Pix4profs/Iman Fase

Geen slechte naam krijgen

Quote

De maatschap­pij tolereert rijden in groepjes niet meer, en terecht

John de Jongh, voorzitter De Molenrijders uit Wouw

Daarom mailde De Jong maandagavond alle leden opnieuw met het dringende verzoek géén gezamenlijke ritten te rijden. ,,Onverstandig voor ieders gezondheid. Maar als ze tegen alle advies in toch met meerderen gaan trainen, vragen we om dat niet in clubkleding te doen. De maatschappij tolereert rijden in groepjes niet meer. En terecht. We moeten ervoor zorgen dat we geen slechte naam krijgen.”

De Pionier: ernst dringt door 

Voorzitter Peter van Helvoort (tweede van links) op archiefbeeld met leden van toerclub De Pionier uit Raamsdonksveer. 'Laat ons het juiste perspectief houden, het is maar hobby'.
Volledig scherm
Voorzitter Peter van Helvoort (tweede van links) op archiefbeeld met leden van toerclub De Pionier uit Raamsdonksveer. 'Laat ons het juiste perspectief houden, het is maar hobby'. © archieffoto Cindy Joos
Quote

We willen geen groepjes meer. En wie dat toch doet, dan niet in clubtenue. Dat is ongepast naar onze sponsors

Peter van Helvoort, voorzitter RTC De Pionier Raamsdonksveer

Voorzitter Peter van Helvoort van De Pionier uit Raamsdonksveer zit op dezelfde lijn. ,,We willen dat het niet meer gebeurt. En wie van ons toch nog gaat in een groepje, dan niet in clubtenue. Dat is ongepast naar onze sponsors. Je merkt gelukkig dat ook wie laconiek was, de ernst gaat beseffen. Onze spinningmarathon was al van maart naar april geschoven, maar dat wordt toch 2021. Laat ons het juiste perspectief houden, het is maar een hobby.”

  1. Twintig jaar na massagraven weer helpen in Kosovo: ‘Die dankbaarheid, daar word ik stil van’
    PREMIUM
    INTERVIEW

    Twintig jaar na massagra­ven weer helpen in Kosovo: ‘Die dankbaar­heid, daar word ik stil van’

    WOENSDRECHT - Als jong militair hielp hij in Kosovo honderden oorlogsslachtoffers te identificeren en herbegraven. Twintig jaar na die gruwelen keert Christian Zorge (41), nu uitvaartondernemer in Woensdrecht, met veertien veteranen terug. Om de lokale bevolking te helpen, al is het voor sommigen tevens traumaverwerking. Een verhaal over wreedheid, maar ook dankbaarheid en hoop.