Volledig scherm
Caroline Franken. © Tonny Presser © 2018

Compliment

Van het landDe afgelopen weken zijn de laatste appels geplukt en tijdens het plukken sorteren we de appels al; kleine en slechte appels worden apart gehouden voor het maken van vruchtensap, mooie appels gaan de winkel in en de rotte ­­– en door vogels of insecten aangepikte appels – laten we op de grond vallen.

Quote

Er zijn natuurlijk nuttige insecten, dus soms moet je je verlies nemen.

Caroline Franken

Aangezien iedereen, die onderweg is naar onze winkel, eerst langs de appel- en perenboomgaarden komt, horen we regelmatig ‘wat zonde dat er zoveel op de grond ligt’. Natuurlijk is het zonde, maar het is ook heel tegenstrijdig dat mensen in hetzelfde gesprek zeggen dat het fijn moet zijn om zo met de natuur te kunnen en mogen werken. Wij delen onze leefomgeving met de natuur dus het is een illusie om te denken dat we alle fruit voor onszelf kunnen houden. Een pikje erin door een appelvink, een eitje van een fruitmot of een steek van een wants en de appel is rot of gaat rotten in de kist.

Met alle kapers op de kust bij het telen van fruit voelt het af en toe als werken tegen de natuur in plaats van met de natuur. Er zijn natuurlijk veel nuttige insecten dus soms moet je je verlies nemen en gaat er een deel van de oogst naar de natuur. Voor onze inkomsten is het zonde, maar je moet ook een kosten-

Volledig scherm
De familie Franken uit Bergen op Zoom schrijft om beurten over het wel en wee op hun fruitteeltbedrijf. © Tonny Presser © 2018

batenanalyse maken van wat je kwijt bent om alle risico’s af te dekken. De kosten van 80.000 euro per hectare voor regenkappen en insectenwerend gaas wegen voor ons niet op tegen 20 procent oogstverlies.

En tegen insecten kan je natuurlijk spuiten, tenminste dat wil zeggen dat je chemische- of biologische gewasbescherming kan inzetten. Maar ook dan moet je de kosten en baten afwegen. Het gebruik kost tijd en geld, en vooral bij biologische insectenbestrijding pak je eveneens nuttige insecten mee. Ook daar moet je dus goed kijken of het oogstverlies wel voldoende opweegt tegen de effecten en de kosten. Eigenlijk lukt het nooit om alle risico’s af te dekken, dus sommige dingen moet je maar voor lief nemen. Gelukkig hebben we dit jaar genoeg mooi fruit mogen oogsten en veel mooie reacties ontvangen.

En het feit dat de vogels en de insecten het zo lekker vinden, dat moet we dan ook maar opvatten als een compliment....

  1. Stadsprijs
    Van het land

    Stadsprijs

    BERGEN OP ZOOM - Afgelopen vrijdag was een heel andere dag dan we gewend zijn. Hoewel we ’s ochtends nog gewoon in onze oude kleren op het bedrijf rondliepen, begon de middag met een bezoek aan de kapper om mijn haar op te steken. Toen Caroline en ik vervolgens allebei een galajurk aantrokken en make-up hadden opgedaan, was de metamorfose compleet. Caroline en ik mochten namens FrankenFruit naar het GoBoZ ondernemersgala. Voor de andere familieleden was de overgang van een heel jaar in ‘tuinkleren’, zoals wij dat noemen, naar galakleding iets te groot.