Volledig scherm
De organisatoren van de 21e Gezinsfietstocht van de gemeente Woensdrecht bij het Bevrijdingsmonument. De route voert langs historische locaties uit de Slag om de Schelde. © Bertus van Gils

Bunkers, branden en meer oorlogsverhalen op route Gezinsfietstocht Woensdrecht

Bevrijding 75 jaarHOOGERHEIDE - Deelnemers aan de 21e Gezinsfietstocht van de gemeente Woensdrecht rijden zondag 29 september een route vol oorlogslocaties, met uitleg over wat daar is gebeurd tijdens de Slag om de Schelde. Elke fietser krijgt een herdenkingsspeld van 75 Jaar Bevrijding.

Quote

Er ligt hier een Duitse telefoonka­bel in de grond waar KPN nog altijd gebruik van maakt

Bertus van Gils, organisatie Gezinsfietstocht gemeente Woensdrecht

Het 30 kilometer lange traject is door Bertus van Gils uitgestippeld aan de hand van vier boeken over de Slag om Woensdrecht. ,,Er valt zo veel te vertellen. Achterop de routekaart staat in het kort wat er bijzonder is aan een locatie. Van een Duitse telefoonkabel die nog in de grond ligt en door KPN wordt gebruikt tot de plek waar de zo mooie, oude kerk van Huijbergen stond die helemaal kapot is geschoten.”

‘Verwoeste hoek’

Van Gils beschrijft ook bunkers, polders onder water, en twaalf huizen die tegelijk in brand stonden in de Raadhuisstraat te Hoogerheide, de ‘Verwoeste Hoek’. 

Boerenmarkt, Natuurmonumenten, Tummers en brandweerkazerne

Fietsers kunnen ook halt houden bij de Boerenmarkt in Woensdrecht, Natuurmonumenten aan de Abdijlaan te Ossendrecht en het prijswinnende bedrijf Tummers in Hoogerheide. De start is tussen 10.00 en 11.30 uur bij café De Boulevard in Hoogerheide. 

Muziek, versnaperingen en een bevrijdingsspeld

De rit eindigt bij de nieuwe brandweerkazerne aan de Doelstraat, waar een crashtender van de Luchtmacht staat en djembé-groep Makasi muziek maakt. Fietsers krijgen op alle vier de evenementenlocaties versnaperingen aangeboden en bij de finish ook een bevrijdingsspeldje. 

Circa 700 deelnemers verwacht

,,We rekenen op zo'n 700 deelnemers”, zegt Van Gils. Kaarten à 3,50 euro zijn tot en met 25 september verkrijgbaar bij Primera Van Elzakker en café De Boulevard in Hoogerheide, fietsenzaak Pijnen en café De Boulevard te Ossendrecht, Fietsshop Guns in Putte, de Spar in Huijbergen en de cafés Non Plus Ultra en Het Hoefijzer in Woensdrecht.

Schelderijders en Grensrijders

De Gezinsfietstocht wordt jaarlijks georganiseerd door de toerfietsclubs De Schelderijders uit Hoogerheide en De Grensrijders uit Ossendrecht, samen met lokale ondernemers, organisaties en vrijwilligers.

Op de foto voorste rij (vlnr) Mark Bogers (team bunkergravers), Dustin-Dwight Tummers (Tummers Food Processing), Miranda Fieret (Natuurmonumenten, Kleine Meer), Ad Pijnen (75 jaar bevrijding gemeente Woensdrecht), Linda Heijmans (Agrarische Markt/Café Het Hoefijzer), Piet Kil (Grensrijders); achterste rij (vlnr) Gerhard Horstink (Schelderijders), Marc Minnebach (Grensrijders), Michiel Nieuwenhuize (Brandweer Midden- en West-Brabant), Bertus van Gils (Schelderijders).