Volledig scherm
Bravis ziekenhuis gaat werken met een 3D printer voor botbreuken. V..l.n.r. gipsverbandmeester Harry Jan Raad, chirurg Barthold Kuiken en orthopedisch chirurg Jacco van Doorn. © Bravis ziekenhuis

Bravis ziekenhuis zet 3D printer in om patiënten met botbreuken beter te informeren

BERGEN OP ZOOM/ROOSENDAAL - Bravis ziekenhuis gaat een 3D printer inzetten om patiënten beter voor te lichten over complexe botbreuken. Een 3D print geeft precies aan waar de breuk zit en waarom een bepaalde behandeling nodig is, aldus het ziekenhuis.

Het idee voor de 3D printer is afkomstig van gipsverbandmeester Harry Jan Raad en orthopedisch chirurg Piotr Stolarczyk. Volgens Raad houden patiënten zich beter aan hun therapie als ze een goed beeld hebben van een breuk. Vooral bij kinderen is het belangrijk om dat inzichtelijk te maken. Ook medisch specialisten hebben baat bij de 3D printer. Zij kunnen, aldus Bravis, hun behandelplannen beter voorbereiden en zodoende betere zorg geven. De printer is geschonken door de Stichting Vrienden van het Bravis ziekenhuis. Studenten van het Markland College in Oudenbosch hielpen bij de keuze van het apparaat.

 1. Missionaris Jan van Aert (84) uit Huijbergen is een beroemdheid in Taiwan
  PREMIUM
  Interview

  Missiona­ris Jan van Aert (84) uit Huijbergen is een beroemd­heid in Taiwan

  HUIJBERGEN - Aan de thee in het broederhuis van Huijbergen schiet Jan van Aert (84) vol. Na een verblijf van 57 jaar op Taiwanese bodem is de laatste Nederlandse lazarist weer thuis. Maar wat is thuis als je zo lang weg was van je geboortegrond? Jan heeft het er zichtbaar moeilijk mee. Dankbaarheid en heimwee vechten om voorrang. ,,Na al die jaren voelt hij zich meer Chinees dan Nederlander. Zijn hart ligt in Taiwan.”
 2. Vizier op de toekomst of beeld op zwart: contrast in Eventum is enorm
  PREMIUM

  Vizier op de toekomst of beeld op zwart: contrast in Eventum is enorm

  BERGEN OP ZOOM - Zoals elke technicus van ZuidWest TV, elke decorbouwer van het Facilitair Bedrijf en ook elke tv-student of -docent van Curio in Eventum zal bevestigen; perspectief is alles. Het contrast kon zaterdag tijdens de open dag van het gloednieuwe complex aan de Dr. Ir. van Veenweg haast niet scherper. Want waar Curio en ZuidWest hun lenzen vol goede moed op de toekomst richten, gaat bij het Facilitair Bedrijf het beeld op zwart.