Volledig scherm
PREMIUM
Bredanaar Louis Verbeek (86), geboren en getogen in Woensdrecht, maakte als 12-jarige jongen de bloedige Slag om de Schelde mee in oktober 1944. Op de foto bekijkt hij een schilderij van zijn ouderlijk huis aan de Rijzendeweg in Woensdrecht. © Pix4Profs/René Schotanus

Bloedige Slag om Woensdrecht: Louis (12) vluchtte met ham op zijn rug

Bevrijding 75 jaarBREDA/WOENSDRECHT - Midden in zijn verhaal haalt Louis Verbeek (86) een handgeschreven briefje uit zijn portemonnee. G. Garrity, staat er in sierlijke letters. ,,Hij was een Canadese soldaat die op 16 oktober 1944 sneuvelde tijdens de Slag om Woensdrecht. Mijn oudere broer Giel vond de portefeuille van Garrity na de bevrijding in de kelder van ons kapot geschoten huis aan de Rijzendeweg. Giel leverde de portemonnee in bij het Rode Kruis, schreef de naam van de militair op een briefje en droeg het altijd bij zich. Op een gegeven moment nam ik het van hem over.”

Sommige dingen gooi je nooit weg. Zie het als een eenvoudig eerbetoon aan al die jonge mannen die in en rond de polders van Woensdrecht het leven lieten. Alleen al op vrijdag 13 oktober ‘44 liepen zeker 58 Canadezen van het regiment The Black Watch door open terrein hun dood tegemoet.

 1. Vizier op de toekomst of beeld op zwart: contrast in Eventum is enorm
  PREMIUM

  Vizier op de toekomst of beeld op zwart: contrast in Eventum is enorm

  Zoals elke technicus van ZuidWest TV, elke decorbouwer van het Facilitair Bedrijf en ook elke tv-student of -docent van Curio in Eventum zal bevestigen; perspectief is alles. Het contrast kon zaterdag tijdens de open dag van het gloednieuwe complex aan de Dr. Ir. van Veenweg haast niet scherper. Want waar Curio en ZuidWest hun lenzen vol goede moed op de toekomst richten, gaat bij het Facilitair Bedrijf het beeld op zwart.
 2. Personeel
  Van het land

  Personeel

  BERGEN OP ZOOM - September is altijd een drukke maand op het bedrijf. Al het oogstwerk komt tegelijkertijd en dat kan ook niet wachten. Mis je één dag met de snij- en spekbonenpluk? Dan zijn ze te groot en te dik. En blijven de appels te lang hangen, dan zijn ze overrijp en niet lekker meer. Nu lijkt dat alles simpel en ik kan me voorstellen dat je zegt: dan pluk je toch gewoon de appels en de bonen? Maar ondertussen moet ook dagelijks de suikermaïs, de bramen, de venkel, koolrabi, sla, pompoenen, peren en ga zo maar door worden geoogst.