Volledig scherm
De kap van de bomen in Welberg is gisterochtend van start gegaan. © Pix4Profs/Peter Braakmann

Bijl in 45 bomen in Welberg

WELBERG - Gemeente Steenbergen is gisterochtend begonnen met de kap van 45 bomen in Welberg. Hiermee is het startschot gegeven voor het uitvoeren van het Centrumplan Welberg. 

Gemeente Steenbergen pakt het centrum van Welberg aan. Er komen onder andere nieuwe parkeerplaatsen en gemeenschapshuis de Vaert wordt verbouwd. ,,Er komt ook een nieuw plein met een onder andere een klimberg”, vertelt Frederique Jansen namens de gemeente. Ook de hoofdstraat de Kapelaan Kockstraat gaat op de schop en er komen nieuwe woningen. Wanneer die bouw start, is nog niet bekend. Er is namelijk bezwaar gemaakt tegen de komst van een brug. 

De gemeente is in 2015 begonnen met de voorbereidingen. ,,We hebben met de bewoners, de school en de dorpsraad gepraat", vertelt wethouder Wilma Baartmans. ,,We verwachten dat het volgend jaar allemaal klaar is.” 

Alternatieve vliegroute vleermuizen

Om het centrum te veranderen, moeten er dus bomen gekapt worden. De bomen zijn gecontroleerd op ziekten en levensverwachting. ,,Een aantal bomen verdwijnt vanwege de nieuwbouw, een aantal omdat ze ziek zijn. Die zijn niet gevaarlijk, maar hebben niet lang meer te leven”, aldus Jansen. ,,We gaan er nu 45 kappen, in het najaar nog negen extra. Dat komt omdat vleermuizen veel gebruik maken van de bomen en zij een alternatieve vliegroute moeten vinden.” 

Alle bomen weer herplant

Voor de bomen die nu gekapt worden, komen weer nieuwe terug. Jansen: ,,De eerste acht lindes al in mei. De rest in het najaar, als de bouwwerkzaamheden ver afgerond zijn. Ze komen alleen niet allemaal terug op dezelfde plek.”   

De kap van de bomen duurt nog tot morgen. Een ander bedrijf zal vanaf 23 april de ondergrondse gedeeltes van de bomen verwijderen.