Volledig scherm
Toekomstige bewoners bij de eerste steen (rechts aan de gevel) van de nieuwe SDW- woonlocatie Zuiderdreef in Bergen op Zoom. Midden tussen de bewoners op de steiger, de door bewoners zelf gemaakte en versierde houten stenen, die later zullen worden onthuld bij oplevering. © Pix4Profs/Tonny Presser

Bewoners Zuiderdreef leggen hun eigen muurtje

BERGEN OP ZOOM/ROOSENDAAL - Apetrots zijn ze op de houten steen die zelf versierd hebben. Lia klemt het kleinood tegen haar borst en maakt er samen met Annie en de andere toekomstige bewoners van SDW-locatie Zuiderdreef een mooi kunstwerkje van. ''Ons eigen muurtje!''

Dat krijgt straks een prominente plaats in Zuiderdreef, de nieuwe woonlocatie van SDW voor mensen met een verstandelijke beperking of ontwikkelingsachterstand die bouwbedrijf Aan de Stegge nu bouwt. De bouw is al een tijdje bezig, maar dinsdagmiddag wordt symbolisch toch een eerste steen onthuld. Dat mag toekomstige bewoner Kees Lacor (89) doen. En hij wist zelf al precies met wie hij dat wilde doen: ,,met de 'échte' directeur natuurlijk!'' Dat is Brigite van Haaften en die reageert vereerd. ,,Onze Kees is niet alleen straks de oudste bewoner van Zuiderdreef, maar de oudste cliënt van heel SDW'', reageert ze. 

Wieske Segers-Lacor (95), de zus van Kees, is ontroerd. ,,Hij is al vaak verhuisd, maar hij heeft er ontzettend veel zin in om hier te komen wonen. Hij rijdt er regelmatig langs met zijn scootmobiel om te kijken hoe het met de bouw gaat.''

Trainingsappartementen 

In de nieuwbouwlocatie Zuiderdreef van SDW kunnen in het najaar van 2020 in totaal 48 cliënten komen wonen, in groepswoningen, appartementen en ook acht trainingsappartementen voor gezinnen waarbij de ouders een (licht) verstandelijke beperking hebben. Deels komen die bewoners uit de locatie Belvedère, die gaat sluiten.
Directeur Bas Moens van Aan de Stegge gaat ervan uit dat de bouw voor de zomer klaar is. ,,Als het niet gaat vriezen. Maar als ze harder werken, krijgen ze het ook eerder warm'', zegt hij tot hilariteit van de bewoners. In het gebouw wordt maar liefst 800 kuub beton en 89.000 stenen verwerkt, vertelt Moens. ,,Als je die allemaal achter elkaar legt is dat zo lang als de weg naar Roosendaal.'' 'Amai!' reageren de bewoners. 

De verwachting is dat het pand in de zomer van 2020 wordt opgeleverd, zodat de bewoners in de herfst kunnen verhuizen. ,,Het moet vooral een prettig thuis worden voor de mensen die er wonen'', zegt Van Haaften. ,,Dat zijn mensen van alle leeftijden, ongeveer de helft werken in de dagbesteding, enkelen gaan zelfs nog naar school. Een diverse mix, net als in de buurt eromheen. Heel mooi dat het zo middenin de woonwijk ligt, de omwonenden hebben al heel prettig gereageerd op de nieuwe buren.''