Volledig scherm
De Stoofdijk in Steenbergen © Google Maps/Google Streetview

Bewoners Stoofdijk in Steenbergen voelen zich belazerd door Rijkswaterstaat

DEN HAAG/STEENBERGEN - De twee bewoners van een huis aan de Stoofdijk voelen zich afgescheept met een schadevergoeding van 7.000 euro vanwege geluidoverlast die ze hebben gekregen van de Zeelandweg-Oost en de A4 in Steenbergen.

De isolatie van hun huis heeft 144.000 euro gekost, zeiden ze vrijdag tegen de Raad van State in Den Haag. Op de zolder kunnen geen bed meer zetten, zo dik is het isolatiemateriaal dat onder het dak moest aangebracht om het verkeerslawaai tegen te houden. Vladimir Hornicek en zijn partner, die niet met haar naam in de krant wil, stapten naar de Raad van State voor een hogere schadevergoeding.

Op drie punten belazerd

Quote

De weg is 175 meter opgescho­ven in onze richting

Vladimir Hornicek

Op tenminste drie punten zijn ze belazerd door Rijkswaterstaat, vinden ze. ''De weg is 175 meter opgeschoven in onze richting. Dat is ook vastgesteld door de rechtbank Zeeland-West-Brabant'', zegt Hornicek. Verder heeft Rijkswaterstaat de indruk gewekt dat het verkeer in 2020 met vijftig procent zou toenemen, maar dat percentage werd in april 2017 al gehaald. 

In 2020 zal de verkeerstoename bijna honderd procent zijn. Hornicek weet ook zeker dat op de weg het keiharde asfaltbeton is gebruikt terwijl stil asfalt was beloofd. ''Een medewerker van Boskalis heeft tijdens de werkzaamheden gezegd dat er gewoon asfaltbeton wordt gelegd'', zegt Hornicek. Hij heeft ook een werkbon weten te bemachtigen waar dit op zou staan. ''Dat scheelt allemaal nogal wat in de geluidoverlast'', zeggen de bewoners. 

‘Niet op het verkeerde been gezet’

De toename van het aantal motorvoertuigen is inderdaad fors hoger is dan vijftig procent, erkent Rijkswaterstaat. Maar een goede lezer van de stukken destijds zou gezien hebben dat de voorspelde toename ‘meer dan vijftig procent' kon zijn, zei een woordvoerster. De mensen zijn dan ook niet op verkeerde been gezet, stelt Rijkswaterstaat. Verder is wel degelijk een stille asfaltsoort gebruikt en is de weg niet opgeschoven in hun richting, aldus Rijkswaterstaat.

Ook een tomatenteler met kassen aan de Zoekweg vindt dat hij door de aanleg van de A4 veel meer schade heeft dan Rijkswaterstaat wil toegeven. Hij kreeg een schadevergoeding van 21.050 euro maar zegt dat zijn werkelijke schade meer dan 100.000 euro is. Zijn twee kassen moeten vaker schoongemaakt worden vanwege stof op de ramen en hij heeft een slangensysteem moeten vervangen. Ook zijn waterbassin heeft hij grondig moet reinigen. 

De derde zaak tegen Rijkswaterstaat komt van bewoners van een woning aan de Stoofdijk. Ze kregen 28.100 euro toegekend in 2017 maar zeggen dat de waardevermindering van hun woning drie keer hoger is. 

In alle drie de zaken doet de Raad van State naar verwachting binnen zes weken uitspraak.

  1. Leerling die kluisje voor vuurwerkbom openhield wil op school blijven, maar rechter oordeelt anders
    PREMIUM

    Leerling die kluisje voor vuurwerk­bom openhield wil op school blijven, maar rechter oordeelt anders

    BERGEN OP ZOOM - Een geschorste leerling van 't Rijks heeft via een kort geding geprobeerd op de Bergse scholengemeenschap te blijven. Hij is samen met twee schoolgenoten geschorst voor het vuurwerkincident op 25 november vorig jaar. De rechter oordeelt na bestudering van camerabeelden echter dat de school hem terecht heeft geschorst en overgeplaatst naar een andere onderwijsinstelling.