Vrolijke gezichten van bewoners van Het Markiezaathuis die pal in het zonnetje genieten van een draaiorgel.
Volledig scherm
Vrolijke gezichten van bewoners van Het Markiezaathuis die pal in het zonnetje genieten van een draaiorgel. © Peter van Trijen/Pix4Profs

Bewoners Het Markiezaathuis verrast met ouderwets draaiorgel: ‘Hier spreken ze nog dagen over’

BERGEN OP ZOOM - Ondanks de moeilijke tijden voor verzorgingstehuizen is er een moment van vreugde bij Het Markiezaathuis in Bergen op Zoom. In het kader van eenzaamheid is bewoners gevraagd naar een wens. Op woensdagmiddag komt de wens van mevrouw Koeyvoets-Raymaekers in vervulling: bewoners zingen en dansen mee met de muziek van een draaiorgel. 

Vrolijke gezichten van bewoners van Het Markiezaathuis die pal in het zonnetje genieten van een draaiorgel. ,,Speciaal voor mijn moeder”, zegt Gerda Koeyvoets trots. ,,Ze is grootgebracht met een orgel. Haar vader speelde altijd orgel in het Roosendaalse café Sjaan Quick. Van kinds af aan ging ze mee en later danste ze samen met haar man op de muziek van een orgel. Het was haar lust en leven.” 

Quote

Speciaal voor mijn moeder. Ze is grootge­bracht met een orgel

Gerda Koeyvoets

Mensen laten stralen

In een stoel en met een ballon in haar hand geniet mevrouw Koeyvoets-Raymaekers met volle teugen van de muziek. Het orgel is het pronkstuk van Henry en Liza Verdoolaege. Liza: ,,Mijn man heeft het orgel twee jaar geleden zelf gemaakt. Samen gaan we geheel vrijwilliger verschillende tehuizen langs.” 

Het orgel staat op gepaste afstand buiten de hekken. ,,Vele buitenactiviteiten gaan helaas niet door, maar we zijn blij dat we op deze manier mensen kunnen laten stralen. We genieten er allemaal van”, zegt Liza. 

Quote

Hier spreken ze nog dagen over, dat is het mooiste

Lia Nuijten, initiatiefneemster

Het initiatief van de wensboom is gekomen van Lia Nuijten, activiteitenbegeleidster van het Markiezaatshuis: ,,We merken vooral dat de naasten het moeilijk hebben dat ze de bewoners in deze moeilijke tijd niet kunnen zien. De mensen zijn rustig omdat er weinig prikkels zijn, maar af en toe is wel een momentje van verdriet. Met deze wensboom creëren we een moment van vreugde, daar spreken ze nog dagen over. Dat is het mooiste.”

  1. Vuilniszakkenactie bij De Heide: ‘bezoekers ruim je eigen rotzooi op’
    PREMIUM

    Vuilniszak­ken­ac­tie bij De Heide: ‘bezoekers ruim je eigen rotzooi op’

    BERGEN OP ZOOM - Natuurgebied De Bergse Heide oogt met regelmaat als één grote openbare prullenbak. Aan het einde van een mooie dag ligt het strand bezaaid met blikjes, flesjes, chipszakken en ander afval. ,,Het rijst de pan uit”, geeft wethouder Patrick van der Velden toe. ,,Zo kan het niet langer”, stelt Reza Smit van restaurant De Berk. Dit weekend worden er vuilniszakken uitgedeeld aan bezoekers. En flyers met daarop de oproep, de eigen rotzooi op te ruimen.