Volledig scherm
De Bergse Vastenavend is uniek genoeg om als immaterieel cultureel erfgoed te kunnen gelden, zelfs bij Unesco, vindt wethouder Evert Weys. © Marcel Otterspeer / Pix4Profs

‘Bergse Vastenavend hoort op Werelderfgoedlijst van Unesco’

POLLBERGEN OP ZOOM - Als het aan wethouder Evert Weys ligt, komt de Bergse Vastenavend ooit op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Hij heeft binnenkort een eerste oriënterend gesprek met Bas van Oevelen, voorzitter van de Stichting Vastenavend.

,,Als raadslid heb ik in 2012 al eens geopperd om de Vastenavend voor te dragen als immaterieel cultureel erfgoed", aldus Weys. ,,Want zoals de Unesco gebouwen en piramides erkent, doet ze dat ook met zaken die een bijzondere culturele identiteit in stand houden.”

De Bergse Vastenavend is er volgens Weys uniek genoeg voor. ,,Als je de creativiteit ziet bij bouwclubs, qua muziek en theater, en wat voor een verbindend element de Vastenavend vormt in onze samenleving, dan moet dat kunnen", vindt Weys, die ook rond de tafel wil met de carnavalsstichtingen van Halsteren en Lepelstraat.

Lauw

,,Destijds reageerde de Stichting Vastenavend lauw en ging er niet op in, maar ik wil samen de handschoen weer oppakken. Van Oevelen is bereid tot een gesprek en ik laat alvast wat vooronderzoek doen.” Want aan Unesco-erkenning, gaat een lang traject vooraf. 

Poll

Vastenavend mag van mij op de Werelderfgoedlijst

  • Eens (59%)
  • Oneens (41%)
944 stemmen

,,De Bergse weervisserij is aangemeld als nationaal erfgoed. Voor je op die lijst komt, duurt al een tijd. Daarna moet je nog in de selectie van Unesco belanden. Maar het carnaval in Aalst en Binche staat er al wel op”, weet Weys.

Toekomst

,,Als immaterieel erfgoed borg je de traditie van Vastenavend, maar moet je ook met de tijd mee. Ons cultuurbeleid past daar al bij. Door jeugdbouwclubs ter inspiratie bij grote bouwclubs onder te brengen, wordt die identiteit doorgegeven voor de toekomst.”

Bekijk ook onze serie ‘Op weg naar d’n optocht’ waarin we Bouwclub WIJ volgen op tijdens de lange weg naar de Bergse optocht.