Bergse nozems starten bromfietsclub.
Volledig scherm
Bergse nozems starten bromfietsclub. © Sonn Franken

Bergse nozems starten bromfietsclub

BERGEN OP ZOOM - Nozems on tour. Zo heet de nieuwe Bergse bromfietsclub. Voor eigenaren van een oldtimer brommer. Buikschuivers uit de jaren zestig en zeventig, zoals Zündapps en Kreiders. Maar ook eigenaren van een Puchje of Tomos zijn welkom. 

Volgende maand organiseren ze een rit. ,,Zolang het geen moderne scooters zijn, is iedereen welkom", aldus medeoprichter Toine van Steenpaal.

Quote

Zolang het geen moderne scooters zijn, is iedereen welkom

Toine van Steenpaal

De vaste kern bestaat uit een man of zeven. Jongens van een jaar of zestig. De nozems van toen. Opgegroeid in de jaren zestig met The Beatles en The Stones. Klaar met de toen heersende moraal en kleinburgerlijkheid, reden ze rond op Puchs of Kreidlers. Diezelfde mannen van toen, hangen nu het liefst nog samen rond. 

Het idee achter de bromfietsclub komt van Herman van Broekhoven, eigenaar van café de Saeck op de hoek van de Korte Bosstraat. Hij koopt een aantal jaren terug een Tomos 4TL en het bromfietsvirus slaat toe. Van Broekhoven raakt aan de praat met Toine van Steenpaal en niet veel later zetten ze samen een rit uit en is de basis voor een nieuwe club gelegd. 

Toerritten

Quote

Binnenkort houden de Bergse nozems een eigen tocht, met vertrek op zaterdag 14 september om 11.30 uur vanaf café de Saeck

Onder Nozems on tour organiseren ze twee ritten per jaar. Eén in het voorjaar, één in het najaar. En doen ze in de regio mee aan verschillende oldtimertochten. Georganiseerd door clubs uit Steenbergen, Rucphen en Etten-Leur. Binnenkort houden de Bergse nozems een eigen tocht, met vertrek op zaterdag 14 september om 11.30 uur vanaf café de Saeck. 

Vanaf daar is een tocht van vijftig kilometer uitgezet. De route voert vanuit Bergen op Zoom richting Kalmthout. ,,Die dag is het ook vinylmarkt bij platenzaak de Waterput. Daar komt een beetje hetzelfde publiek op af als waar wij op mikken met onze bromfietsclub", zegt Van Steenpaal. ,,Het zou mooi zijn als we nog meer mensen enthousiast kunnen maken.”

Rockin’ Wouw

Wie eerder wil kennismaken met de Bergse oldtimerclub kan dat de laatste dag van deze maand tijdens Rockin' Wouw, een straatfestival in Wouw met muziek, auto's, brommers en motoren uit de jaren vijftig en zestig. ,,Daar mogen we natuurlijk met onze brommers niet ontbreken", zegt Van Steenpaal. 

Zelf heeft hij twee klassieke bromfietsen. Een rode Kreidler en een blauwe Yamaha FS1. ,,Jaren terug is de passie ontstaan", zegt Van Steenpaal. ,,Zoals bij veel liefhebbers zag ik op een dag de brommer uit mijn jeugd, een Kreidler Florett, voorbij rijden. Vervolgens heb ik een wrak gekocht en compleet opnieuw opgebouwd. Vanaf dat moment zijn er verschillende gepasseerd.”

Inmiddels heeft Van Steenpaal ook zijn zoon besmet met het bromfietsvirus en rijden ze regelmatig samen ritten.