Volledig scherm
Foto ter illustratie

Bergen op Zoom stelt drie ton ter beschikking voor opvang dak- en thuislozen

BERGEN OP ZOOM - De gemeente Bergen op Zoom verlengt de pilot ‘Housing First' en geeft 318.000 euro subsidie. Dit project geeft dak- en thuislozen intensieve begeleiding, met als doel ze uiteindelijk met beide benen terug in de maatschappij te brengen.

De pilot Housing First loopt sinds de tweede helft van 2017. ,,Het project biedt tien plaatsen aan daklozen uit onze gemeente en de gemeenten Halderberge, Roosendaal, Ruchphen, Steenbergen en Woensdrecht. Deze plekken zijn nu constant bezet”, legt wethouder Andrew Harijgens uit. Gemeente Bergen op Zoom trekt de kar van dit project.   

Intensieve begeleiding

De tien plekken bevinden zich op verschillende locaties, waardoor de bewoners individueel wonen. Zij krijgen intensieve begeleiding. Het project is een samenwerking tussen zorgaanbieders Pameijer/Mozaïk en WijZijn Traverse Groep. Zij ontvangen dan ook de subsidie, die afkomstig is van het Rijk. 

Housing First biedt onderdak aan daklozen met bijkomende problemen. Harijgens: ,,Binnen het project is het mogelijk om daklozen te huisvesten met een dubbele indicatie. Denk hierbij aan mensen met een drugsverslaving of een laag IQ. Er worden geen tot weinig eisen gesteld, mensen hoeven bijvoorbeeld niet bij de aanvang clean te zijn. Daardoor kunnen wij hen een plek bieden.” 

Terugkeer naar de maatschappij

Vanuit dit project stromen de dak- en thuislozen door naar woonvormen met minder strenge begeleiding. Uiteindelijk moeten ze dan helemaal terug in de maatschappij keren. 

Met de nieuwe subsidie loopt het project tot eind 2020. Dan wordt het geld opnieuw verdeeld. ,,Vanaf 2021 wordt de zorg waarschijnlijk verder gedecentraliseerd. Dan moeten wij misschien niet meer alles regelen. Wij hopen dat het financieel dan beter uitpakt. Traditioneel gezien hebben wij zwaardere psychiatrische problematiek in de gemeente, door de aanwezigheid van de ggz-instelling. Daar wordt nu in de verdeling geen rekening mee gehouden.”