Volledig scherm
Wethouder Patrick van der Velden zette vanochtend zijn handtekening onder een overeenkomst met KPN © Hayte Hugo

Bergen op Zoom en Halsteren krijgen glasvezel

updateBERGEN OP ZOOM/HALSTEREN -Huishoudens en bedrijven in Bergen op Zoom en Halsteren krijgen de komende jaren een glasvezelverbinding. Daarvoor heeft KPN een samenwerkingsovereenkomst gesloten met de gemeente. Gageldonk is als eerste aan de beurt; daar is de eerste schop al in de grond gegaan.

In Gageldonk krijgen achtduizend woningen de komende tijd een glasvezelaansluiting. De snelle internetkabels worden ondergronds in de straat aangelegd, als woningeigenaren hiervoor toestemming geven wordt de kabel ook kosteloos naar de meterkast doorgetrokken. Hiervoor hoeft niet de hele tuin overhoop; de kabel wordt ondergronds aangelegd. Mocht de woningeigenaar dit niet meteen willen, kan de glasvezelaansluiting tot aan de meterkast ook op een later moment worden gerealiseerd; hiervoor brengt de provider mogelijk wel kosten in rekening.

Nog jaren werk

Wethouder Patrick van der Velden zegt met het glasvezelnetwerk in te willen spelen op de toenemende behoefte van internet. “De gevraagde stromen worden namelijk steeds groter, vooral ook in de zorg en de bedrijvensector. Daarom zijn wij heel trots dat wij, samen met Tilburg, koploper kunnen zijn in het versneld aansluiten van glasvezel.”

Op dit moment zijn er acht ploegen bezig in de wijk, de werkzaamheden begonnen een week voor de bouwvak. Na de Gageldonk-fase volgt de rest van Bergen op Zoom en Halsteren. Lepelstraat hoort niet bij dit plan; daar is Glasvezel Buitenaf al bezig met de aanleg van glasvezel. Wanneer straten en wijken precies worden aangedaan door KPN, is nog onduidelijk; daarvoor zijn KPN en de gemeente nog in overleg. Het is volgens het telecombedrijf de bedoeling dat uiteindelijk alle huishoudens en bedrijven in de stad Bergen op Zoom en Halsteren op glasvezel worden aangesloten; KPN zegt dat dit jaren gaat duren.

Volledig scherm
De werkzaamheden in Gageldonk zijn inmiddels van start gegaan.

Miljoen extra huishoudens

Het grote voordeel van glasvezel is dat het veel sneller internet biedt dan het ‘ouderwetse’ kopernetwerk. Iemand die nu een koperabonnement via KPN afsluit, kan met maximaal 200 megabits per seconden downloaden. Bij een glasvezelabonnement ligt dit maximum nu op 500 megabits per seconde. Ook het uploaden, ofwel het sturen van bestanden, gaat veel sneller met glasvezel. Het glasvezelnetwerk van KPN is overigens een zogenaamd open netwerk. Dat wil zeggen dat KPN het netwerk open moet stellen aan andere providers, zodat die via het netwerk diensten kunnen aanbieden. Dat betekent dat huishoudens niet per se een abonnement via KPN hoeven af te sluiten, om van het supersnelle internet gebruik te maken.

Het aansluiten van de Bergse huishoudens hoort bij de ambities van KPN; het bedrijf wil de komende jaren tenminste een miljoen extra huishoudens op het snelle internet krijgen. “Daarbij is de samenwerking met de gemeente Bergen op Zoom constructief”, zegt regiodirecteur Zuid-Nederland Anja de Vos-Biemans. “Zo heeft de gemeente meegedacht over de diepte van de kabels en ervoor gezorgd dat de kosten van het aanleggen nog bij deze tijd zijn, zodat wij snel dit netwerk kunnen aanleggen.”