Volledig scherm
Tijdens de open dag van BC Waterstraot in Halsteren krijgen bezoekers tekst en uitleg over de wagens, die dit jaar geen polyester bevatten. © Pix4Profs/Tonny Presser

BC De Waterstraot in Halsteren heeft polyester vaarwel gezegd, lucht in bouwkot veel frisser: ‘Je ruikt alleen nog de lassers’

HALSTEREN - Jong en oud is in het bouwkot in de weer, met de kwast of op een andere manier. De grote A-wagen van BC De Waterstraot is weer ontworpen door Perry Schuurbiers en ziet er veelbelovend uit. Verder veel bekende plaatjes, zoals in voorgaande jaren. Maar waar is toch die typische lucht van het bouwkot? De geur van polyester als belangrijkste bouwmateriaal? 

Secretaris Johan Luijks legde het zondagmiddag tijdens de open dag graag uit: De Waterstraot heeft het polyester vaarwel gezegd en kiest voor een volledig milieuvriendelijke manier van bouwen. Een biob(e)est proces zogezeed. 

,,We hebben ook veel jonge bouwers en denken aan de toekomst.'' Vorig jaar werd al voorzichtig proefgedraaid. Waar mogelijk werden materialen als textiel en hout toegepast. En paverpol niet te vergeten. De ervaringen waren positief. De Waterstraot pakte zelfs de eerste prijs, zowel op Altere als in 't Krabbegat. 

Waterbasis

Voor de creatie van de optochten dit jaar wordt helemaal geen polyester meer gebruikt. Daarnaast zijn alle verfmaterialen op waterbasis. Het klimaat in de loods is er volgens Luijks flink op vooruit gegaan. ,,Aan het eind van de dag merk je het verschil.'' Als ontwerper voelde Schuurbiers zich ook niet geremd door de duurzame bouwmaterialen. ,,Het wordt een volwaardige A-wagen.'' Op details is het soms wel anders werken, zegt Luijks. ,,Het drogen duurt langer. En als je de figuren van de mal haalt, moet je sneller werken. Anders dreigen ze in elkaar te zakken.'' 

Quote

Het drogen duurt langer. En als je de figuren van de mal haalt, moet je sneller werken. Anders dreigen ze in elkaar te zakken.

Perry Schuurbiers, ontwerper carnavalswagen

Verder is het vooral een gezellige bedoening in het bouwkot. Overal staan bezoekers in groepjes te praten, al dan niet verkleed. Straks wordt het nog leuker. Want dan gaat dweilband Lang Zat een deuntje blazen. 

Ingenieurs

De Waterstraot bereidt zich voor op een druk programma. Op zaterdag Lepelstraat, zondag de optocht in het eigen Halsteren en op dinsdag natuurlijk naar de stad. Zo'n vijftig bouwers moeten er voor zorgen dat De Waterstraot weer in de prijzen valt. Ze werken elke dag, in kleine groepjes die elkaar steeds aflossen. Een bewuste keuze, weet Luijks. ,,Met een paar man doe je meer. Anders wordt het al gauw te gezellig.'' 

In het bouwteam zijn alle disciplines vertegenwoordigd, tot aan heuse ingenieurs en hydraulische specialisten toe. ,,Die brede kennis is onze kracht.'' De gezonde lucht in het bouwkot doet de rest. ,,Je ruikt alleen nog de lassers.”

Quote

Je ruikt alleen nog de lassers.

Perry Schuurbiers, ontwerper carnavalswagen