Volledig scherm
Luk Sponselee is de projectleider van Popmonument in Bergen op Zoom © Luk Sponselee

App leidt wandelaars rond bij PopMonument in Bergen op Zoom

BERGEN OP ZOOM - Inmiddels is het een vast onderdeel van PopMonument; de expedities waarmee bezoekers via een smartphone-app de Bergse binnenstad op een andere manier kunnen bekijken. Dit jaar gaan die wandelroutes over de kermis en de Slag om de Schelde.

Om het publiek een multimediale verbreding en verdieping aan te bieden. Dat is volgens artistiek coördinator Luk Sponselee het idee achter de expedities die bezoekers tijdens PopMonument kunnen lopen.

Augmented reality

Deze expedities zijn in de basis wandelroutes, met de extra toevoeging van een app. Deze speciaal voor PopMonument ontwikkelde app werkt namelijk met augmented reality, waardoor de app als het ware een digitale laag brengt over de realiteit.

Gebruikers zien op hun telefoonscherm een kaart met verschillende punten. Wanneer bezoekers in de buurt van zo'n punt komen, krijgen ze op hun telefoonscherm beelden te zien die te maken hebben met de locatie.

Acrobaten in de binnenstad 

Quote

Het idee is dan dat bezoekers op hun telefoon de sferen zien van vroeger

Luk Sponselee

Een voorbeeld van de app zijn acrobaten die in de binnenstad met balletjes spelen, zegt Sponselee. ,,In de Middeleeuwen had je in Bergen op Zoom namelijk jaarmarkten, waar ook veel acrobaten, waarzeggers, noem het maar op naar toe kwamen. Die zorgden in de binnenstad voor reuring. Aangezien het thema van PopMonument voor dit jaar Plekken van Plezier is, wilden wij met de kermis daarop inspelen. Dus dan moet je denken aan acrobaten die in de binnenstad spelen, of een oud Mortierorgel in café Mortier. Het idee is dan dat bezoekers op hun telefoon de sferen zien van vroeger." 

De expedities worden niet puur digitaal, er zijn ook 'in de echte wereld' dingen te zien die te maken hebben met het thema.

Meld je aan

De Slag om de Schelde wil Sponselee in kaart brengen met verhalen van overlevenden. Daarvoor is de organisatie echter nog op zoek naar verhalen van getuigen die de periode van eind augustus 1944 tot de bevrijding van Bergen op Zoom hebben meegemaakt. Geïnteresseerden kunnen zich daarvoor via info@popmonument.nl aanmelden.