De groene knolamaniet is een van de giftigste paddenstoelen ter wereld.
Volledig scherm
De groene knolamaniet is een van de giftigste paddenstoelen ter wereld. © Freddy Schinkel

Al 28 mensen vergiftigd door eten van paddenstoelen

Dit jaar zijn 28 mensen ziek geworden na het eten van een maaltijd met zelfgeplukte paddenstoelen. Een flinke stijging in vergelijking met vorig jaar, toen liepen rond deze tijd elf mensen een paddenstoelenvergiftiging op. Dit blijkt uit de cijfers van Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC).

Quote

Dit jaar zijn de weersom­stan­dig­he­den perfect voor paddenstoe­len

In september dit jaar waren er nog maar negen meldingen van vergiftiging. Maar sinds de paddenstoelen in oktober massaal uit de grond omhoog komen, is het aantal flink gestegen. Een verklaring voor de stijging zou kunnen zijn dat er dit jaar bovenmatig veel paddenstoelen de grond uit zijn geschoten. Dat komt door de ideale weersomstandigheden: regen na een warme zomer en dus een hoge luchtvochtigheid. 

Geen Nederlandse origine

Quote

Het NVIC adviseert nooit zomaar paddenstoe­len te plukken en te eten

Een groot deel van de patiënten heeft geen Nederlandse origine, wat opvallend is volgens het NVIC. Waarschijnlijk zijn ze niet bekend met de paddenstoelen die in Nederland groeien en verwarren zij ze met een eetbare variant uit eigen land. Het NVIC adviseert dan ook om nooit zomaar paddenstoelen te plukken en te eten. Liefhebbers hebben te weinig kennis over de zwammen.

De giftigheid van de zwam en de ingenomen hoeveelheid bepalen de ernst van de klachten. De meest beruchte paddenstoelen zijn de amatoxinen. Deze komen voor in Nederland. Een amatoxinen-vergiftiging begint 6 tot 24 uur na inname met hevig braken en diarree. Terwijl de patiënt vervolgens lijkt op te knappen, veroorzaken de giftige stoffen levercelschade. Na enkele dagen kun je last krijgen van leverfalen, wat soms fataal kan aflopen.

Rob Belterman is fervent paddenstoelenspotter en gaat geregeld op pad om deze in het bos te fotograferen. De herfst is weer aangebroken dus de paddenstoelen zijn weer volop aanwezig.