De familie Franken uit Bergen op Zoom schrijft om beurten over het wel en wee op hun fruitteeltbedrijf.
Volledig scherm
De familie Franken uit Bergen op Zoom schrijft om beurten over het wel en wee op hun fruitteeltbedrijf. © Tonny Presser © 2018

Achtendertig

Van het landEen bloemetje meenemen naar huis is altijd een goede zaak. Maar ik doe het zelden. Het gebeurt zelfs zo weinig dat dit vaak direct tot een achterdochtige reactie leidt. Er wordt meestal gelijk gevraagd wat er is gebeurd dat goedgemaakt moet worden. Het klinkt ook makkelijk om het niet te doen. Uiteindelijk zijn het de kosten niet, het gaat er meer om de tijd te vinden om het te regelen. Dat zorgt ervoor dat ik bijna nooit een bloemetje mee naar huis neem.

Jakko Franken
Volledig scherm
Jakko Franken © Tonny Presser © 2018

Gelukkig is dat bij ons thuis wederzijds. Afgelopen zaterdag zaten we op het fruitbedrijf samen te eten, omdat ik daarna nog moest werken. Op een gegeven moment meldt mijn vrouw mij: ,,Ik heb het bier alvast in de koelkast koud gezet voor morgen.” Op dat moment verslik ik me en kijk haar met een vragende blik verbaasd aan. We zijn al veertien jaar bij elkaar, maar de keren dat zij bier koud zette is nog beduidend minder dan ik bloemen mee naar huis nam. De reden is volgens haar dat ik tot laat moet werken en dat ik het dan niet hoef te doen als ik thuiskom. Ik heb het druk en denk er verder niet meer over na.

Quote

Sommige mensen spreken ons aan en vragen het hemd van ons lijf

Jakko Franken

Als ik om tien uur ’s avonds thuiskom is het tijd om te douchen. Ondertussen vraagt mijn vrouw of ik nog een biertje wil, dan zorgt zij dat die klaarstaat. Ik ben weer verbaasd, maar tevens moe en denk er verder niet over na. Op zondag staat de Formule 1 op de agenda en we kijken de race altijd met een vaste groep bij mij thuis. Ik zorg dan voor koud bier, dus ik vind het allemaal goed.

Mijn achterdocht komt de volgende ochtend. De jongste wordt om half 7 wakker en kruipt normaal altijd tegen mij aan. Tot mijn verbazing kruipt hij dit keer aan de kant van mijn vrouw in bed. Ik denk aan momenten dat dit eerder gebeurde, maar kan niks verzinnen. Wanneer dan ook mijn vrouw al voor 8 uur uit bed stapt op zondagochtend, ben ik helemaal verward.

Na veel gerommel in de keuken en stemmen die tegen elkaar zeggen stil te zijn omdat ik nog slaap, word ik door mijn kinderen wakker gemaakt. Ze hebben stiekem voorbereid mijn verjaardag een week eerder te vieren. Met cadeaus en een ontbijt word ik verrast door mijn geweldige gezin. Mijn vrouw probeerde mij dus angstvallig uit de koelkast te houden, zodat ik de taart niet zou ontdekken. Na al die jaren weten ze me nog steeds te verbazen. Dat is iets waar ik geweldig van geniet!