Volledig scherm
PREMIUM
Foto ter illustratie. © Thinkstock

70 procent overleeft blikseminslag: dit doet het met je lichaam

OSSENDRECHT - Wie geraakt wordt door een bliksemschicht, krijgt een flinke klap te verduren. Maar het menselijk lichaam is sterk, zegt brandwondenarts Jan Dokter naar aanleiding van het ongeluk in Ossendrecht van woensdagochtend. Daar raakte één militair in opleiding zwaargewond, en dertien klasgenoten lichtgewond. Gemiddeld kan zeventig procent van de slachtoffers de klap van een blikseminslag navertellen. 

Een bijzondere ‘tatoeage’, die zelf lijkt op een vertakkende bliksemschicht. Dat is het meest opvallende dat mensen overhouden na een blikseminslag. Het zijn verbrande bloed- en haarvaatjes. Een heftig gezicht, maar zeker niet gevaarlijk. Na een paar dagen trekken ze weer weg. 

  1. Rondleiding op de crisisopvang: ‘Verward? Nee hoor, dat ben ik helemaal niet’
    PREMIUM

    Rondlei­ding op de crisisop­vang: ‘Verward? Nee hoor, dat ben ik helemaal niet’

    HALSTEREN - Het is vijf uur en eigenlijk zit onze rondleiding bij de crisisopvang van GGZ WNB er wel zo’n beetje op als plots een nieuwe cliënt binnenkomt met de ambulance, vergezeld door politie-agenten. Een jonge man die stemmen hoort en thuis door het lint is gegaan. ,,Wij hebben geen plek, misschien Emergis of Breburg?”, vraagt Claire de Vries zich hardop af tijdens het overleg met de psychiater voordat ze de man gaan beoordelen.