Zo klinkt het starten van een 38,8 liter V12-tankmotor

Youtuber Master Milo staat bekend om zijn video's van onalledaagse mobiliteitsprojecten. Een ervan is het restaureren van een 28 jaar oude tank. In deze video start hij de motor voor het eerst na een uitgebreide revisie.

Het gaat om een 38,8 liter metende V12 dieselmotor van een oude Iraakse Type 69-II tank. Milo kocht het stuk oorlogstuig in Groot-Brittannië, waar het terechtkwam nadat het in beslag was genomen na de Golfoorlog van 1991. Om te zeggen dat de tank er wat verwaarloosd uitzag is nogal een understatement.

De motor was eigenlijk rijp voor de sloop omdat veel onderdelen waren verroest. Maar gelukkig voor Milo was de Type 69-II in feite een Chinese variant van de oude Sovjet T-54 - een van de meest geproduceerde tanks ter wereld. Ondanks de buitengewoon slechte conditie van de motor, kwam deze na een hoop bloed, zweet en tranen met enige hulp van derden tot leven onder het uitbraken van enorme rookwolken. 

Nadat de werkplaats letterlijk met rook was gevuld, werd de motor naar buiten verplaatst voor verdere afstelling en diagnose. Een van de cilinders deed aanvankelijk niet mee en dus moesten nog enkele injectoren beter worden gereinigd en de brandstofpomp aangepast. Het was de moeite waard: het geweld en de enorme knallen zijn een lust voor oog en oor van iedere rechtgeaarde petrolhead.

Tankmotor
Volledig scherm
Tankmotor © Master Milo/Youtube
  1. ‘Waarom zit er geen instructieboekje bij mijn nieuwe Ford Fiesta?’
    VRAAG & ANTWOORD

    ‘Waarom zit er geen instructie­boek­je bij mijn nieuwe Ford Fiesta?’

    ,,Bij aflevering van mijn nieuwe Ford Fiesta Titanium werden alle ‘toeters en bellen’ in de auto uitgelegd. Thuisgekomen was ik meer dan de helft vergeten en wilde via het instructieboekje alles nazien. Maar helaas: geen boekje. Dealer gebeld: dit wordt niet meer meegeleverd en alles is via internet te achterhalen. Er wordt blijkbaar niet meer aan de oudere automobilisten gedacht en een instructieboekje van €26,50 meeleveren is blijkbaar te duur”, aldus lezer Sonja Doorschodt.