Zeven van de tien minst betrouwbare SUV's zijn afkomstig van dit merk
Het Britse merk Jaguar Land Rover scoort zeer slecht als het gaat om de betrouwbaarheid van hun modellen. In een onderzoek door het Britse WhatCar naar de minst betrouwbare SUV's eindigden maar liefst zeven modellen in de top 10.
WhatCar is een van de grootste consumentenorganisaties in Groot-Brittannië, maar ze zijn niet chauvinistisch. In een ranglijst van de 25 minst betrouwbare SUV's staan zeven modellen van Jaguar Land Rover. Het Britse merk, dat formeel eigendom is van het Indiase Tata Motors, scoort ook dramatisch in het jaarlijkse J.D. Power-onderzoek naar de betrouwbaarheid van drie jaar oude auto’s. Land Rover stond ook dit jaar met afstand helemaal onderaan de ranglijst. Jaguar eindigde slechts enkele plekken hoger.
Topman Jaguar Land Rover: ‘Kwaliteit moet omhoog’
Thierry Bolloré, de nieuwe directeur van Jaguar Land Rover, steekt zijn kop echter niet in het zand. ,,De modellen van Jaguar en Land Rover zijn slecht en moeten kwalitatief een stuk beter worden", zei hij vorig jaar al. ,,De gemiste kansen zijn echt enorm.” Volgens Bolloré kost de slechte reputatie van Jaguar Land Rover het bedrijf ieder jaar meer dan 100.000 verkopen. Ook garantieclaims en kortingen op nieuwe auto’s om ze verkocht te krijgen kosten het bedrijf veel geld.
Japanse auto blijkt meest onbetrouwbare SUV
Opvallend genoeg staat op de eerste plek een Japanse auto, terwijl deze auto's doorgaan uitblinken in betrouwbaarheid. Bij dit model vielen vooral de hoge reparatiekosten op in negatieve zin, plus het feit dat een kwart van de eigenaren met pech het langer dan een week zonder auto moest stellen. in het betrouwbaarheidsonderzoek van WhatCar werd aan 16.000 automobilisten gevraagd of hun voertuig de laatste twaalf maanden problemen kende, wat die waren en hoe lang de wagen in de garage moest staan.
Dit zijn de tien minst betrouwbare SUV's
10. Range Rover Sport diesel (2013-heden), betrouwbaarheidsscore 83,5 procent
Negenendertig procent van de Range Rover Sports met dieselmotor kampte met pech. Er werden vooral problemen gemeld met de motor en niet-motor gerelateerde elektronica. Ook een aantal navigatiesystemen gaf de geest. De service was ook niet geweldig: reparaties duurden in 40 procent van de gevallen meer dan een week en slechts 87 procent van de auto’s werd gratis gerepareerd. Drie procent van de eigenaren kreeg rekeningen die varieerden tussen de 1000 en 1500 euro.
9. Range Rover Evoque (2019-heden), betrouwbaarheidsscore 82,6 procent
Elektrische problemen liggen ten grondslag aan 30 procent van alle storingen bij de Evoque. Op plek twee staan met 15 procent diverse carrosserieproblemen. Een derde van de auto’s was binnen een dag gerepareerd, maar bij ook een derde duurde het meer dan een week. Gelukkig werd aan 96 procent van de eigenaren niets in rekening gebracht en bij de 4 procent die wel hun portemonnee trok, bleef de schade beperkt tot maximaal 100 euro.
8. Land Rover Discovery Sport (2014-heden) betrouwbaarheidsscore: 82,1 procent
De Discovery Sport scoort slechter dan zijn grotere broer, de Range Rover Sport. Achtendertig procent kreeg problemen, voornamelijk met de airco, de accu en de motorelektronica, maar afgezien van de besturing was er op ieder front wel iets aan de hand. Van deze auto’s kon slechts vijf procent niet verder, maar bij 21 procent duurde het meer dan een week om te repareren. Bovendien werd slechts 73 procent van de auto's gratis gerepareerd, waardoor 11 procent van de eigenaren rekeningen kregen tussen 200 en 300 euro en drie procent rekeningen van meer dan 1500 euro.
7. Peugeot 2008 (2013-2019) betrouwbaarheidsscore 81,8 procent
Slechts 16 procent van de vorige generatie 2008's had te maken met een storing, maar een zorgwekkend deel hiervan betrof kritieke gebieden zoals de ophanging en remmen. Erger nog, 63 procent kon niet meer rijden en bij 13 procent duurde het langer dan een week om te repareren. Een verbazingwekkend lage 38 procent van het werk werd gratis gedaan, waardoor 38 procent van de eigenaren rekeningen kreeg van tussen de 100 en 200 euro en sommige eigenaren tot bijna 800 euro zelf moesten aftikken.
6. Range Rover (2013-2021) betrouwbaarheidsscore: 81,5 procent
Eenendertig procent van de Range Rovers ging het afgelopen jaar kapot. Problemen met de motor, carrosserie en interieurafwerking waren de meest voorkomende oorzaken. Bijna een derde van de storingen hield auto’s meer dan een week van de weg. De score is echter verhoogd door het feit dat alle reparaties gratis werden uitgevoerd.
5. Jaguar E-Pace (2017-heden) betrouwbaarheidsscore: 80,6 procent
Hoewel het uitvalpercentage van 45 procent van de E-Pace fors lijkt, waren de meeste fouten te wijten aan minder kritieke gebieden zoals de carrosserie, de interieurbekleding en het navigatiesysteem. De geleverde service was wel reden tot bezorgdheid: meer dan de helft (52 procent) van de eigenaren wachtte meer dan een week op herstelwerkzaamheden en drie procent kreeg een factuur van tussen de ruim 300 en 500 euro.
4. Range Rover Evoque (2011-2019) betrouwbaarheidsscore: 77,1 procent
Met veel auto’s die nu buiten de garantieperiode vallen en met een storingspercentage van 40 procent ziet het beeld er somber uit voor eigenaren van oudere Evoques. Iets meer dan 80 procent van het werk werd gratis gedaan, maar sommige eigenaren betaalden tussen de 300 en bijna 800 euro per reparatie. Bovendien duurde het repareren bij 59 procent van de defecte auto’s meer dan een week.
3. Audi Q5 (2008-2017), betrouwbaarheidsscore: 76,7 procent
Dieselversies van de vorige generatie Audi Q5 zijn veel minder betrouwbaar gebleken dan de benzineversies. Het storingspercentage bedraagt 44 procent en dat is 17 procent vaker dan benzineversies. Problemen met de ophanging kwamen heel vaak voor, maar ook problemen met de airconditioning en de elektriciteit - zowel motorgerelateerd als anderszins - waren er ook in overvloed. Hoewel de meeste auto’s buiten de garantie zouden vallen, werd 75 procent van de reparaties door Audi vergoed. Toch betaalden sommige eigenaren ruim 1600 euro uit aan herstelwerkzaamheden.
2. Land Rover Discovery diesel (2017-heden), betrouwbaarheidsscore 72,1 procent
Het foutenpercentage van de door een dieselmotor aangedreven Discovery van 38 komt overeen met dat van andere Land Rover-producten, maar met 36 procent van de auto’s die niet meer verder konden rijden en 42 procent van de auto's die langer dan een week bij de garage stonden om te herstellen, is dit de minst betrouwbare luxe SUV. Hoewel 73 procent van het werk onder de garantie viel, betaalde 6 procent van de eigenaren tussen de 1100 en 1650 euro voor reparaties.
1. Nissan X-Trail (2014-2021), betrouwbaarheidsscore 59,7 procent
De X-Trail krijgt niet alleen een lage waardering van twee sterren, maar heeft ook de laagste betrouwbaarheidsscore van alle auto’s tot vijf jaar oud in dit onderzoek. Negenendertig procent van de ondervraagde X-Trail-bezitters kreeg problemen die elk deel van de auto betroffen, behalve het navigatiesysteem. Meestal werden de elektrische systemen (motorgerelateerd en anderszins), remmen en interieurbekleding getroffen. Van de auto's die niet verder konden rijden, duurde de reparatie in 24 procent van de gevallen langer dan een week, Maar het zijn vooral de kosten waarop de X-Trail wordt afgerekend. Slechts 53 procent van de auto’s werd gratis gerepareerd. Maar liefst 24 procent van de eigenaren kreeg rekeningen van meer dan 1650 euro gepresenteerd.
Voor een compleet overzicht van de 25 minst betrouwbare SUV's volgens het onderzoek van WhatCar klik je hier.
Bekijk hieronder onze video’s op het gebied van auto’s en mobiliteit:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
Dit zijn de beste tweedehandsauto’s per model
De Britse onafhankelijke consumentenorganisatie WhatCar heeft de Used Car of the Year Awards uitgereikt. Opvallend genoeg ging een Franse auto er met de hoofdprijs vandoor. -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
PREMIUM
Rene en Arie reden naar Noordkaap, glibberend over sneeuw en ijs: ‘Je moet jezelf blijven uitdagen’
Ga er maar aan staan: 7800 kilometer rijden in acht dagen tijd. En dan niet over een strak geasfalteerde snelweg maar glibberend over sneeuw en ijs. De Hoeksche Waardse vrienden Rene Vrij en Arie van Tienderen deden mee aan de Artic Challenge, een toertocht naar de Poolcirkel en terug. -
Pats! Kan ik dat sterretje in mijn voorruit laten zitten?
Een steentje tegen de voorruit komt vaak letterlijk hard binnen. Je kijkt naar de ster in de voorruit en hoopt dat die het houdt. Is snelle actie vereist? En moet je het kenteken onthouden van je voorganger, die het steentje met z’n banden lanceerde?
-
Amerikaanse staat Wyoming wil verkoopverbod elektrische auto’s in 2035
De Amerikaanse staat Wyoming wil de verkoop van nieuwe elektrische voertuigen in 2035 verbieden. De staat heeft wetgeving ingevoerd die uitgaat van een geleidelijke afschaffing. -
-
-
PREMIUM
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
Nederlandse auto gemiddeld oudste van West-Europa
In Nederland zijn personenauto’s gemiddeld ouder dan in elk ander West-Europees land. Wel ligt de gemiddelde leeftijd van een Nederlandse personenauto net onder het gemiddelde van de gehele EU.