Wat kies ik: een camper of toch een caravan?
CAMPERS & CARAVANSWat zijn de voor- en nadelen van een camper in vergelijking met een caravan? Het antwoord hangt af van je ideeën over vakantie vieren en zeker ook je financiële reikwijdte.
Een kampeerauto kost doorgaans nu eenmaal een stuk meer dan een caravan. Ook in het gebruik, want hij vraagt onderhoud en je betaalt wegenbelasting.
Filosofie
Misschien wel het grootste verschil zit ’m in de ‘filosofie’ van deze verschillende manieren van kamperen. Camper en caravan bieden een ander soort reis en vakantie.
Met de caravan ben je op weg naar een bestemming – de volgende camping – en daar sta je dan doorgaans een tijdje. Vaak na een gevecht met de voortent, het grondzeil en stokken. Die camping geldt veelal als doel en uitgangspunt voor activiteiten in de regio. Voordeel: daar kun je de trekauto voor gebruiken.
Met de camper is de reis zélf meteen ook de vakantie. Je hebt alles aan boord en stopt waar dat zo uitkomt. Vlak plekje zoeken, luifeltje uitdraaien en klaar. Dat hoeft zeker niet per se een camping te zijn. Je bezoekt onderweg leuke locaties of mooie plekken, doet ergens boodschappen, bakt een eitje, drinkt koffie en neemt een duik in een meertje. Vaak kun je daar dan ook overnachten, of op een nabijgelegen camping. Misschien ook wel op een camperplaats bij een mooie klassieke Italiaanse stad. De sleutel is: morgen of overmorgen weer een andere plek.
Snelheid
Bijkomend voordeel is dat je met de camper in de meeste landen op de grote weg rapper kunt ‘doorrijden’ (vaak op personenauto-tempo) omdat de snelheid niet extra beperkt is. Die beperking geldt in vrijwel alle landen zeker wél voor een caravan. Feitelijk kun je met een ‘combinatie’ alleen recht omlaag naar het zuiden – lees: in België en Frankrijk – zonder boetes te vergaren wat meer snelheid maken.
Een camper rijdt zogezegd als een zware auto, dat geeft zelden stress als je je verstand gebruikt. Maar menig bestuurder heeft wél moeite met een lange en ‘scharnierende’ caravancombinatie. Ook belangrijk: in een camper kunnen passagiers onderweg – veilig in de gordels – in de cabine zitten. Zodat ze bijvoorbeeld een spel kunnen doen.
Tip
Overweeg je de aanschaf van een camper? Huur er dan gewoon eens een. Sterker nog: doe dat een paar keer met verschillende typen kampeerwagens. Het is verstandig om goed voorbereid zo’n kostbare hobby in te springen. Kijk dan ook eens naar de mogelijkheden van ‘camper delen’ trouwens. Je huurt dan van een particuliere eigenaar.
In ons uitgebreide dossier vind je alle artikelen over campers & caravans. Meer achtergrondinformatie over campers vind je ook bij AutoWeek.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.” -
AUTOTEST
Komt de Opel Mokka Electric wel ver genoeg?
De Mokka, een populaire, compacte SUV van Opel, is tegenwoordig ook met elektrische aandrijving te bestellen. Maar is die echt aantrekkelijker dan de benzineversies? Onze onafhankelijke autoredactie zocht het uit. -
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen. -
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking. -
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag ik met mijn camper op de vrachtwagenstrook?’
,,Mijn kampeerauto weegt 5600 kilo en ik mag dus niet harder dan 80 km/u rijden. Mag of moet ik ook gebruikmaken van zo’n speciale vrachtwagenstrook?”, vraagt lezer Hans Barendrecht.
-
PREMIUM
Camper kopen? Met deze tips van experts maak je de beste keus
Het kampeerseizoen is geopend en dit jaar is de camper populairder dan ooit. Wil je ook zo’n huis op wielen? Een ANWB-expert en een camperbouwer geven tips. -
-
-
‘Verheerlijken’ snelheid op sociale media wordt mogelijk strafbaar in België
Een mogelijke nieuwe wet in België zou het ‘verheerlijken’ van overdreven snelheid voortaan verbieden. Wie opnames maakt van veel te hard rijden of levensgevaarlijke stunts en deze op sociale media plaatst, zou dan kunnen rekenen op boetes tot 1000 euro en tijdelijk verlies van het rijbewijs. -
Zo duur wordt autorijden straks als nieuwe milieuplannen doorgaan
De overheid wil de overschakeling naar elektrisch rijden versneld doorvoeren door drie verschillende tarieven in te voeren bij de kilometerheffing. De eigenaar van een Kia Picanto op benzine is straks tot acht keer duurder uit, zo blijkt uit een nieuw rapport.