Wat is het juiste gebruik van deze vreemde knop in je auto?
De recirculatieknop bevindt zich op het dashboard in auto's met een airconditioning. Hiermee kun je handmatig de lucht in de auto laten recirculeren, maar hoe gebruik je 'm op de juiste manier?
De luchtrecirculatieknop varieert in detail, afhankelijk van de fabrikant en het model, maar het symbool op de knop lijkt op de foto hierboven, of bestaat uit een cirkeltje dat wordt gevormd door drie pijltjes. Als je de knop niet kunt vinden, heb je waarschijnlijk een automatische regeling van de luchtrecirculatie.
De knop zorgt ervoor dat de toevoer van frisse lucht in de auto wordt onderbroken en de aanwezige lucht gaat circuleren. Door op de knop te drukken wordt voorkomen dat nare luchtjes in lange tunnels, files of andere situaties de auto kunnen binnendringen. Zorg wel dat je tijdig de knop indrukt, want als je de stank al ruikt recirculeert de auto de vieze lucht en dat werkt dus averechts.
Automatisch
In een aantal gevallen kan de recirculatie ook op standje ‘automatisch’ worden gezet. Sensoren in de auto meten dan de concentratie van vervuilende stoffen in de buitenlucht en zorgen ervoor dat de auto indien nodig overschakelt op het recirculeren van de binnenlucht. Ook bij eerdergenoemde, vaak nieuwe auto's zonder zo'n knop is dat soms het geval.
Verder kun je de binnentemperatuur in de zomer sneller verlagen met de recirculatiestand. Om de auto optimaal te koelen, zet je bij een hete auto na het instappen eerst even de ramen open om de hete lucht te laten ontsnappen. Daarna sluit je de ramen en zet je de airconditioning aan. Kort daarna druk je op de luchtcirculatieknop. Omdat warme lucht van buiten niet constant afgekoeld hoeft te worden, daalt de temperatuur sneller.
Kooldioxide
Het is belangrijk om de luchtrecirculatieknop uit te schakelen nadat de auto voldoende gekoeld is, of wanneer de vieze buitenlucht is verdwenen. Omdat er geen toevoer van verse lucht is, neemt de hoeveelheid kooldioxide in de auto namelijk toe. Dat kan leiden tot vermoeidheid, een slechte concentratie of een verminderde reactiesnelheid.
Op erg koude dagen in de winter of wanneer het plotseling begint te regenen, mag de luchtrecirculatieknop niet worden gebruikt om de auto sneller op te warmen. Dat gebeurt namelijk niet door de lucht te recirculeren. Wel wordt het vocht in de auto ingesloten en beslaan de ruiten.
Bekijk hieronder onze video’s op het gebied van auto’s en mobiliteit:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
Daarom zitten er zwarte puntjes langs de randen van je autoruiten
Altijd al afgevraagd waar die kleine, zwarte puntjes langs de randen van je autoruiten voor zijn? Ze zitten er niet voor de show, maar vervullen een aantal belangrijke functies. -
PREMIUMMIJN BLIK EN IK
Remco (24) kocht zijn unieke Toyota van een Duitser die ’m de vangrail in reed: ‘Moest veel gebeuren’
Hij heeft al zeker twaalf auto’s voor de deur gehad in de paar jaar dat hij zijn rijbewijs heeft, maar toen Remco Versteeg (24) opeens deze unieke Toyota Cresta aangeboden kreeg, moest hij ook die auto hebben. Ook al reed de vorige eigenaar ’m half in de prak. ,,Echt een bucketlist-auto, dit.’’ -
PREMIUM
Gehandicaptenverzorgster scoort aan lopende band parkeerbonnen: ‘Gemeente moet oplossing bedenken’
Weinig mensen zullen zo veel parkeerbonnen krijgen als de Dordtse Annemieke Ooyen. Soms gaan er weken voorbij dat ze er geen één krijgt, soms kan ze in een maand 300 euro aftikken. De zorg voor ernstig gehandicapte mensen maakt dat ze lang niet altijd volgens de boekjes kan parkeren. -
Slimmere technologie in auto’s zorgt voor hogere schadekosten
Technologie, zoals een sensor of een achteruitrijcamera, verkleint de kans op schade. Toch dalen de autopremies niet, maar stijgen ze juist. Want het herstellen van deze slimme technologie bij schade is namelijk ook peperduur, blijkt uit een analyse van Independer.
-
PREMIUM
Zo pakt de politie lakse truckers aan: ‘Bij een noodstop was chauffeur gespiest door eigen lading’
Aggregaten, graafmachines, gereedschap: de agenten van de Rotterdamse verkeerspolitie hebben het allemaal al eens van de vrachtwagen zien vallen omdat de spullen niet goed gezekerd waren. Daarom controleren ze daar nu extra op. ,,We horen vaak: ‘Ik doe het al dertig jaar zo, het gaat nooit fout'.” -
-
-
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
PREMIUM
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen.