Waarom je moet stoppen met tanken na de klik
We komen allemaal wel eens in de verleiding om nog even iets meer brandstof in de tank te gooien. Voor een mooi rond bedrag, omdat benzine of diesel die dag iets goedkoper is of omdat we dan net iets verder kunnen rijden. Maar slim is het niet.
Een benzine- of dieselpomp slaat automatisch af als je tank ongeveer vol is. Dat is tenminste het geval als de pomp goed afgesteld is en je het tankpistool goed in je vuldop hebt gestoken. Maar zelfs dan is verder tanken geen goed idee. Maar waarom precies?
Door verder te tanken na de klik neem je het risico brandstof op te slaan op plaatsen die daar niet voor bestemd zijn. Je kunt dan niet alleen de tank, maar ook het vulkanaal vullen. Met meer brandstof in je auto dan eigenlijk de bedoeling was, stijgt het risico op kosten.
Gevoelig systeem
Een tank van een moderne auto maakt immers deel uit van een hermetisch afgesloten geheel. Zodra je de vuldop dichtdoet, is het systeem helemaal dicht. Dat is verplicht. Er mogen geen schadelijke benzinedampen in de lucht terechtkomen. Drukverschillen worden opgevangen door een expansievat en dampen die willen ontsnappen, gaan door een koolstoffilter en komen uiteindelijk in de motor terecht, waar ze verbrand worden.
Dat hele systeem is berekend op benzineverbruik en brandstof die - zoals alle vloeistoffen - op basis van temperatuur krimpt en weer uitzet. Dat zogeheten Evap-systeem is gevoelig. Dat moet, omdat het met uitstoot te maken heeft. Je auto zal alarm slaan zodra er ergens in het systeem een gaatje ontstaat of als de efficiëntie van een component omlaag gaat.
Belangrijker dan het oranje verklikkerlampje dat op je dashboard gaat branden en de invloed op de prestaties - soms wil een auto dan niet meer starten - zijn de gevolgen voor je portemonnee. De herstelkosten van zo’n Evap- systeem kunnen flink oplopen, tot wel 1000 euro en meer.
Conclusie?
Meer benzine of diesel in de tank gooien dan normaal, is zeker niet de enige oorzaak van problemen met de benzinetank en aanverwante systemen. Maar het risico erop stijgt wel. En omdat het eigenlijk toch niks oplevert, is het misschien beter om het niet te doen.
Praat mee.
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen respectvolle reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een gesprek willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
De Ford Capri keert terug, maar anders dan je denkt
De Ford Capri werd in 1969 geïntroduceerd als een soort Mustang voor de Europese autokoper. Het was een betaalbare vierzits coupé die was gebouwd op het onderstel van de Ford Taunus. De auto was een groot succes voor Ford en bleef tot 1986 in productie. -
PREMIUM
‘Ga niet met de hogedrukspuit over het terras met groene aanslag’
Last van algen op tegels, schutting en bloempotten in de tuin? Wacht even met de hogedrukspuit, zegt hovenier Bert Moelee van De Tuinexpert. Hij heeft een betere oplossing. -
Steeds meer schermen in auto’s: zo verwijder je die vette vingerafdrukken
Het dashboard van je auto bevat steeds meer touchscreens en andere schermen. Of heeft mooie, gladde, zwarte pianolak. Maar je hebt er snel vette vingerafdrukken op zitten. Hoe krijg je die ervan af? -
PREMIUM
Open Huizen Dag: zo prik je door de verkooptrucjes heen
Wil je meerdere huizen die in de buurt te koop staan bekijken? Dat kan op 1 april tijdens de Open Huizen Dag van NVM. Met de tips van Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis ga je goed voorbereid op huizenjacht. -
PREMIUM
Dit moet je doen als je auto spontaan in brand vliegt
De wagen van een automobilist vloog afgelopen woensdag tussen Woerden en Nieuwerbrug spontaan in brand. Hoe vaak komt dat voor? En wat moet je doen als je auto ineens in brand vliegt?
-
PREMIUM
Dit zijn de meest voorkomende trucs van wanbetalers bij de pomp
Het komt de laatste weken steeds vaker voor: personen die hun auto voltanken en vervolgens wegrijden zonder te betalen. De reden? Torenhoge brandstofprijzen door de oorlog in Oekraïne. Niet iedereen kan of wil zoveel betalen. Pomphouders trekken daarom de teugels aan. -
-
-
Drukke ochtendspits door nat weer: vooral rond Rotterdam en richting Utrecht files
Zoals verwacht zorgt ‘echt veel regen’ en de gebruikelijke dinsdagdrukte voor een hoop stilstaand verkeer op de wegen. Rond 08.00 uur is er zo’n 500 kilometer file geteld. -
PREMIUMEnergierekening
Robert: ‘Afgelopen jaar verbruikten we 21.000 kWh aan stroom en wekten we 18.900 kWh op’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Robert Schrijvers (53) uit Maria Hoop in Limburg.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer