Waarom je in actie moet komen als je in Duitsland deze noodoproep ziet
In veel landen is duidelijk dat een taxi vrij is wanneer het taxibordje brandt. Als het uit is, zitten er al klanten in de auto. Maar wanneer het taxibordje een rood licht geeft, dreigt er onder meer in Duitsland gevaar voor de chauffeur.
De rode lamp brandt alleen wanneer het zogeheten ‘stille alarm’ is aangezet. In het taxibord zit een rood lampje dat gaat branden wanneer de chauffeur op onopvallende wijze een alarmknop heeft ingedrukt. Daarmee kan hij omstanders alarmeren dat hij in gevaar is, maar tegelijkertijd wordt ook een alarmcode verzonden naar de taxicentrale.
Omdat niet alle centrales precies kunnen zien waar de taxi zich bevindt, is het rode dakbord een goed hulpmiddel. Door aan te geven bij de politie wat de locatie is van de taxi, is hij sneller te vinden door de hulpdiensten.
Aangevallen of gegijzeld door passagier
Het alarm wordt bijvoorbeeld gebruikt wanneer de taxichauffeur wordt aangevallen of gegijzeld door een passagier. Om de aanvaller niet extra te provoceren en een verdere escalatie te voorkomen, is het alarm alleen van buitenaf te herkennen. Bij oudere modellen knippert het hele taxibord wanneer het stille alarm wordt ingeschakeld.
Dit systeem is misschien beter zichtbaar voor voorbijgangers, maar brengt ook het risico met zich mee dat de aanvaller de weerspiegeling in een raam ziet. Met de kleine rode ledverlichting is dit risico aanzienlijk kleiner. Het stille alarm in taxi’s is echter niet verplicht, ook al adviseert de Duitse taxibond al jaren om voertuigen ermee uit te rusten.
Duitse taxi's zijn ook voorzien van een zogenaamd ‘luid alarm’. Dit is verplicht in elke Duitse taxi. Als die geactiveerd is, toetert de taxi met tussenpozen en knipperen ook de koplampen en richtingaanwijzers. Net als het stille alarm wordt dit geactiveerd door de bestuurder.
Het kan alleen worden uitgeschakeld met een schakelaar die in de kofferbak of motorruimte is verborgen. Daarnaast wordt de taxicentrale automatisch op de hoogte gebracht van zowel het stille als het luide alarm wanneer de chauffeur op de ‘geheime’ knop drukt.
VS: rode lamp op de kofferbak
Ook in andere landen, waaronder de Verenigde Staten, zijn taxi's soms voorzien van een lamp die rood kan oplichten. Vaak is die gemonteerd aan de achterzijde van de taxi op de kofferbak. In Nederland zijn ook veel taxi’s voorzien van een stil alarm waarmee chauffeurs via de taxicentrale de politie kunnen alarmeren.
Ook ziet de centrale precies waar de taxi zich bevindt en krijgen collega’s die in de buurt zijn het noodsignaal te horen. Maar in tegenstelling tot een aantal andere landen, is aan de buitenzijde van de Nederlandse taxi's niets te zien als er sprake is van een alarmerende situatie.
Bekijk hieronder onze video’s op het gebied van auto’s en mobiliteit:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Stoelen, kasten en lampen bezorgen alsof het pizza’s zijn, Ikea komt gewoon langs met bakfiets
Een kast, lamp, wc-bril of leunstoel worden al ruim anderhalf jaar besteld en bezorgd in Delft alsof het pizza’s zijn. De proef van Ikea Delft met bezorgbakfietsen op zonne-energie is zo’n groot succes in de stad, dat ook andere vestigingen van de Zweedse meubelgigant overstag gaan. -
Slimmere technologie in auto’s zorgt voor hogere schadekosten
Technologie, zoals een sensor of een achteruitrijcamera, verkleint de kans op schade. Toch dalen de autopremies niet, maar stijgen ze juist. Want het herstellen van deze slimme technologie bij schade is namelijk ook peperduur, blijkt uit een analyse van Independer. -
Autotest
Waarom de Toyota Prius nu plotseling wél de show steelt
De Toyota Prius had vijf generaties nodig om zich te ontpoppen van lelijk eendje tot mooie zwaan. Het nieuwe model is binnenkort te koop, en dat werd tijd. Want het goudhaantje van Toyota leek de laatste jaren flink wat van zijn glans te hebben verloren. -
Pats! Kan ik dat sterretje in mijn voorruit laten zitten?
Een steentje tegen de voorruit komt vaak letterlijk hard binnen. Je kijkt naar de ster in de voorruit en hoopt dat die het houdt. Is snelle actie vereist? En moet je het kenteken onthouden van je voorganger, die het steentje met z’n banden lanceerde? -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen.
-
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
-
-
VRAAG & ANTWOORD
Hoe zit het met boetes na overlijden van de kentekenhouder?
‘Stel dat na het overlijden van een kentekenhouder door anderen met diens auto wordt gereden’, aldus lezer T. Visser in de vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Het kenteken staat nog op naam van de overledene en intussen komen er bekeuringen binnen. Hoe gaat het CJIB daarmee om?’ -
PREMIUM
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit.