Volledig scherm
Mercedes-AMG GLA 35 4MATIC © Mercedes-Benz

Waarom de nieuwe Mercedes GLA de ideale auto voor de wasstraat is

Met de presentatie van de GLA trekt Mercedes-Benz het doek van de achtste telg van de A-familie van het merk. De nieuwe crossover maakt gebruik van de onderdelenmagazijnen van de andere A-modellen, maar schuwt ook de nieuwste technologie van de luxe bolides niet.

De nieuwe GLA is een forse 10 cm groter dan zijn voorganger, maar geeft in de lengte wel zowat anderhalve centimeter prijs. Toch moet deze GLA praktischer zijn dan zijn voorganger. Om dat te bereiken, maakt Mercedes bijvoorbeeld gebruik van een optioneel tot 14 centimeter verschuifbare achterbank, terwijl het hogere koetswerk meer hoofdruimte oplevert. In de kofferbak kan je dan weer 435 liter kwijt, dat zijn er 14 meer dan voorheen.

Het interieur is  zeer herkenbaar, als je de nieuwste generatie Mercedessen kent. Het MBUX infotainmentsysteem met dubbel scherm heeft ook zijn weg gevonden in de GLA en herbergt gewoontegetrouw onder meer de slimme spraakbesturing die je activeert met : ‘Hey Mercedes’.

Wasstraat

Van zijn grote broer, de luxe-SUV GLS, neemt hij de ‘wasstraatfunctie’ over. Met slechts één commando worden de buitenspiegels ingeklapt en de zijruiten en het schuifdak gesloten. De informatie van de regensensor wordt onderdrukt, zodat de ruitenwissers in de wasstraat uitgeschakeld blijven. De airconditioning schakelt tegelijkertijd naar de luchtrecirculatiemodus en na enkele seconden wordt het frontbeeld van de 360 graden-camera (indien aanwezig) weergegeven om de bestuurder te helpen bij het inrijden van de wasstraat.

Voor elk wat wils

Benzine-, diesel en plug-in hybridemotoren zullen beschikbaar zijn voor di model. Beginnen doet Stuttgart echter met twee varianten, twee uitersten: de voorwielaangedreven, 163 pk sterke 1,3 liter-turbobenzine enerzijds en de 2,0 liter-turbomotor van de GLA AMG 35. Die laatste stuurt 306 pk naar de vier wielen en de auto sprint ermee binnen de 5,1 seconden naar 100 km/u.

Volledig scherm
Mercedes-AMG GLA 35 4MATIC © Mercedes-Benz
Volledig scherm
Mercedes-AMG GLA 35 4MATIC © Mercedes-Benz