Volledig scherm
De Skoda Superb van de Tourdirecteur. © Skoda

Waarom de auto van de Tourdirecteur een omgekeerd schuifdak heeft

De rode Skoda Superb is de belangrijkste auto in de Tour de France. Hierin bevindt zich namelijk Tourdirecteur Christian Prudhomme, regelmatig in het gezelschap van een of meer beroemdheden. Vandaar dat de auto flink is aangepast.

De Skoda is uitgerust met een indrukwekkend arsenaal aan technische voorzieningen, waaronder zes radioantennes op het dak, verschillende microfoons en vier radiokanalen. Deze bevinden zich in een console die zich in het midden van de achterbank bevindt. Van hieruit verzendt en ontvangt Tourdirecteur Prudhomme commando’s en informatie, organiseert hij het verkeer rond het peloton en blijft hij voortdurend in contact met stewards en andere wagens in de Tour.

Ook ontvangt hij er hoogwaardigheidsbekleders in, zoals de Franse president of ex-wielrenner Eddy Merckx. Hij kan hen een fris glaasje champagne uit de minibar schenken en het schitterende uitzicht laten zien door het glazen schuifdak van de wagen. Dat schuifdak is overigens omgekeerd gemonteerd, zodat de koersdirecteur indien nodig comfortabel rechtop kan staan. Het paneel is aan de achterzijde gemonteerd en schuift bij opening ervan elektrisch naar voren. Op het dak zijn ook twee leuningen gemaakt, waar Prudhomme zich in de bochten aan kan vasthouden. Om extra op te vallen, is er ook een zwaailicht op de Skoda gemonteerd.

Kasseien

De motor en het onderstel van de Skoda zijn niet aangepast. Het gaat om een standaard 2.0 TDi-motor met 190 pk. Wel is een beschermingsplaat onder de auto gemonteerd om het oliecarter van de motor te beschermen. En dat is nuttig, zeker bij passages over kasseien. Het gaat om een Superb van voor de facelift in de kleur ‘Corrida Red’. Volgend jaar wordt de gefacelifte versie gebruikt, als plug-in hybride variant. 

En wat de auto helemaal bijzonder maakt: van de 3000 voertuigen in de hele koerskaravaan is deze Skoda Superb de enige auto die samen met de renners over de finishlijn mag. In totaal rijdt de auto ruim 7000 kilometer tijdens de Tour de France. Maar dat zal niemand verbazen.