Een ambulance in Teheran.
Volledig scherm
Een ambulance in Teheran. © ATTA KENARE/ AFP

Truc van rijke particulieren: met privé-ambulance langs de file

Rijke Iraniërs hebben een truc gevonden om de vele files in de hoofdstad Teheran te omzeilen. Ze gebruiken privé-ambulances om snel op de plek van bestemming te komen.

In de Iraanse stad Teheran wemelt het van de ambulances. Dat komt niet doordat er zoveel mensen met spoed naar het ziekenhuis moeten, maar doordat steeds meer rijke particulieren een ziekenauto kopen of inhuren, zodat ze met sirene en zwaailicht moeiteloos langs de files kunnen scheuren.

De truc werd bevestigd tegenover persbureau Isna door het hoofd van de particuliere reddingsdienst van Iran, Mojtaba Lohrasbi. De praktijken zijn echter illegaal doordat ook particuliere ambulances alleen bij medische noodgevallen mogen worden ingeschakeld. 

 Volgens Lohrasbi gebruiken beroemdheden zoals filmsterren, maar ook zeer goed betaalde privéleraren, die studenten voorbereiden op geschiktheidstests aan universiteiten, de ambulances als shuttle. De procureur-generaal van Teheran wil de strijd aangaan met deze illegale praktijken, maar volgens Lohrasbi is het probleem daarmee allerminst verdwenen, aangezien de lokale politie te druk is om de ambulances te controleren.