Test Volvo XC40 T5 Twin Engine: zwaarwegende voordelen
AUTOTESTVan de populaire Volvo XC40 bestaat nu ook een deels elektrische versie. Deze plug-in hybride T5 Twin Engine is meteen de fijnste (en slimste) XC40 van het moment.
Delen per e-mail
Volvo XC40 T5 Twin Engine (262 pk/193 kW), vanaf € 46.995
De XC40 mag dan de kleinste SUV uit het huidige Volvo-gamma zijn, ‘compact’ is hij zeker niet. Met 4,42 meter lengte biedt hij aangenaam veel plek voor vijf volwassenen en bagage, maar de medaille kent een keerzijde: de Volvo is ook zwaar. Dat voel je tijdens het rijden én merk je aan de pomp.
Dat wetende lijkt de zojuist geïntroduceerde T5 Twin Engine slecht nieuws. Dankzij een extra batterijenpakket van 11 kilowattuur en een elektromotor weegt hij nog eens 220 kilo meer dan een vergelijkbare T4 op benzine. Maar wat blijkt? De combinatie van de verbrandingsmotor en elektromotor maskeert het gewicht juist. Door de extra elektrokracht voelt de XC40 minder log bij het optrekken en ook alerter bij tussensprints. Met zijn vermogen van 262 pk (193 kW) is dit de sterkste XC40 van dit moment. De twee motoren zorgen voor veel souplesse, al loopt de driecilinder benzinemotor – zeker stationair – niet zo trillingvrij als gehoopt.
Wie het accupakket vol laadt, kan volgens Volvo zo’n 50 kilometer elektrisch rijden. In de praktijk blijkt zo’n 32 kilometer realistischer, tenzij je héél erg rustig rijdt. Het opgegeven verbruik van 1,7 liter op 100 kilometer is dus veel te rooskleurig, maar wie de auto vaak aan de laadpaal hangt scoort een beduidend gunstiger verbruik dan bij andere motorversies. Wie nog meer uitstootvrije kilometers wil rijden, moet wachten op de volledig elektrische P8 Recharge die dit jaar komt.
Intussen blijkt plug-in hybride voor zo’n zwaarlijvig type als de XC40 een effectief dieet. Het verbruik is lager dan bij andere motorversies en dankzij z’n lagere CO2-uitstoot kost hij slechts 200 euro meer dan de T4 met automaat, die ‘slechts’ 190 pk (140 kW) vermogen levert.
Plus
+ Ruim interieur.
+ Lager verbruik, betere prestaties.
+ 1800 kilo trekgewicht.
Min
- Driecilindermotor niet trillingvrij.
- Rijgedrag nog altijd wat log.
- Elektrisch rijbereik is beperkt.
Eindcijfer
8,4
Conclusie
De T5 Twin Engine is de slimste XC40 die je op dit moment kunt kopen. De hybride aandrijflijn maakt hem zuiniger, soepeler en prettiger om te rijden dan de andere versies. Jammer alleen dat hij elektrisch niet zo heel ver komt.
Extra testnotities
Volvo heeft het accupakket slim verwerkt in de middentunnel. Hierdoor verliest de T5 Twin Engine dus geen bagageruimte, al kan de middelste passagier achterin zijn benen lastiger kwijt door de verhoging in de bodem.
De brandstoftank van de T5 is kleiner: hij heeft met 48 liter exact 6 liter minder brandstofvoorraad dan de XC40’s zonder stekker. Bij langere reizen zorgt dat ervoor dat je iets vaker moet tanken.
Zodra de accu’s leeg zijn, rijdt de T5 grotendeels op zijn 1,5-liter driecilinder benzinemotor. Bij vol gas bromt die soms wat goedkoop en bij stationair toerental trilt hij een beetje. Onderweg laadt de auto de accu’s zoveel mogelijk op door z’n remenergie terug te winnen: wie de XC40 goed laat uitrollen, kan zo duidelijk zuiniger rijden.
Het interieur is ruim en slim ontworpen: de opbergruimtes zijn groot, de knoppen handig te bedienen en de indeling is doordacht. Volvo biedt bovendien vrolijke opties aan, zoals een reliëf van de stadsplattegrond van Gotenburg in de deurpanelen en een Zweeds vlaggetje aan de stoelen.
Het rijgedrag van de XC40 is ook bij de Twin Engine vooral gemoedelijk. Volvo claimt dat de auto een extra dynamisch onderstel heeft, maar deze compacte SUV houdt vooral van rechte wegen en glooiende bochten. Zodra je snel van richting verandert, voel je het gewicht en de hoge koets wat protesteren. Op slecht wegdek, klinkerstraten of drempels gedraagt hij zich juist weer heel beheerst, dus deze Volvo lijkt vooral gemaakt voor het comfort.
De XC40 T5 Twin Engine is leverbaar in vier uitrustingsniveaus. De Momentum vormt de basisversie, al is deze al vrij riant uitgerust met onder meer een automatisch noodremsysteem met voetgangersherkenning, klimaatcontrole, 17 inch lichtmetalen wielen en een 9 inch aanraakscherm. De Momentum Pro voegt daar nog grotere wielen, navigatie met levenslange gratis kaartupdates, Apple Carplay en een elektrisch bediende achterklep aan toe. Daarnaast bestaat de sportiever aangeklede R-Design, die onder meer een andere grille en aangepaste interieurbekleding heeft en Volvo levert ook de nog luxere Inscription. Die onderscheidt zich onder meer door houtafwerking in het interieur, chroomkleurige details en lederen bekleding.
Volvo levert de T5 Twin Engine voorlopig met een jaar gratis laadstroom.
In ons uitgebreide dossier Autotest vind je alle eerder verschenen tests.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
AUTOTEST Test Opel Combo Tour: ruimte te over in hoekige Combo
De Opel Combo Tour is een vreemde eend in de bijt. Dat hij van een bestelwagen is afgeleid brengt voor- én nadelen met zich mee. -
Ford moet 3 miljoen auto's terugroepen wegens airbagprobleem
De Amerikaanse autofabrikant Ford moet van de Amerikaanse regulator voor het transport NHTSA drie miljoen auto's terugroepen door defecte aribags van Takata. De regulator verwierp dinsdag een verzoek om die terugroeping te vermijden. -
AUTOTEST Test Hyundai Kona Hybrid: in de voetsporen van de Prius
De volledig elektrische Hyundai Kona was afgelopen jaar vooral in trek bij leaserijders, vanwege het belastingvoordeel. Nu is de Kona er ook als hybride zonder stekker. -
AUTOTEST Test Peugeot 208: origineel design, maar wel krap
Het wordt spannend voor de nieuwe Peugeot 208, nu zich ook een nieuwe Clio en Corsa aandienen. De 208 onderscheidt zich met een fris design en pittig rijgedrag. -
‘Mondkapje aan binnenspiegel gevaarlijk voor motorrijders’
Motorrijders roepen automobilisten op om mondkapjes niet meer aan hun binnenspiegel te hangen. Dit maakt motorrijders, fietsers en bromfietsers maar ook voetgangers ‘onzichtbaar’, vrezen zij. Volgens de redactie van online motormagazine Motor.NL zorgt het voor gevaarlijke situaties. Maar in Nederland is het niet verboden.
-
Joe Biden heeft een haat-liefdeverhouding met auto's
De man die vandaag wordt beëdigd als president van de Verenigde Staten komt uit een autofamilie en is een echte petrolhead. Helaas speelde een auto ook de hoofdrol in het meest tragische hoofdstuk uit zijn leven. -
AUTOTEST Test: Audi blijft met A4 een beetje achterlopen
De Audi A4 is na vier jaar opgefrist. Toch blijft er enige afstand tot de nieuwste modellen van het merk. -
AUTOTEST Test Hyundai Santa Fe: vlaggenschip met reusachtige ruimte
De grootste SUV van Hyundai heet van oudsher Santa Fe. Met de nieuwe generatie is het vlaggenschip weer helemaal bij de tijd.