Test Opel Astra: nieuwe motor, maar bezuinigt op de veiligheid
AUTOTESTDe Opel Astra werd onlangs verrijkt met nieuwe motoren. Desondanks gaat hij in zijn huidige vorm al vijf jaar mee. Kan hij de concurrentie nog wel bijbenen?
Delen per e-mail
Opel Astra Sports Tourer 1.5 CDTI (105 pk/77 kW), vanaf €29.249
De nieuwe motoren in de Astra zijn allemaal nog onder de vorige eigenaar van het merk (General Motors) ontwikkeld. Dus komt de kloeke driecilinder dieselmotor in de testauto niet van het Franse PSA, de nieuwe moeder van Opel, maar nog gewoon uit de eigen fabriek in Duitsland.
Deze driecilinder is onderdeel van de jongste vernieuwing, die verder vooral bescheiden blijkt te zijn. Zo heeft het infotainment een update ondergaan, maar het werkt nog steeds trager dan je zou willen.
Het meest kwalijk is dat bij de helft van de uitvoeringen op de veiligheidsuitrusting wordt bezuinigd. Die moeten het doen zonder een automatisch noodrem- en waarschuwingssysteem, wat in deze prijsklasse tegenwoordig toch echt gemeengoed is. Ook veel rijhulpen zijn niet leverbaar in de goedkoopste versies van de Astra, zoals adaptive cruise control, verkeersbordherkenning, dodehoekwaarschuwing of actieve rijstrookbewaking. Bovendien kunnen de gordels niet in hoogte worden versteld.
De stoelen zitten erg fijn en de zitruimte is, ook achterin, dik in orde. De bagageruimte blijkt groot en handig - want rechthoekig - gevormd. En dankzij hendels bij de laadopening kun je de bank ook op afstand omklappen. Dan ontstaat een mooi vlakke laadvloer.
De zuinige dieselmotor verbruikte tijdens deze test 1 op 17,5. Om een beetje vlot mee te komen in het verkeer, moet je hem goed op toeren houden. Dan laat hij echt weinig te wensen over. Het schakelen gaat wat zwaar, de besturing daarentegen prettig licht en direct. Opel heeft bij de laatste vernieuwing ook het onderstel verbeterd. Dat blijkt comfortabel genoeg, maar laat zich soms iets te gauw van de wijs brengen door hobbels in de weg.
Plus
+ Prima driecilinder dieselmotor.
+ Goed zit- en rijcomfort.
+ Royale, handig ingerichte bagageruimte.
Min
- Geen noodremsysteem standaard.
- Veel rijhulpen niet eens leverbaar.
- Schakelt te zwaar.
Eindcijfer
6,7
Conclusie
Met het comfort, de ruimte, de aandrijving en de rijeigenschappen van deze Opel zit het wel goed. Maar als het gaat om beschikbare rijhulpen, loopt hij hopeloos achter bij de concurrentie. Slechte zaak dat er op de veiligheid wordt bezuinigd.
Extra testnotities
Wel weer heel modern én veilig zijn de led-matrix koplampen die je in de Astra kunt krijgen.
Plug-in hybrides of elektrische versies kent de Astra niet. Daar komt ongetwijfeld volgend jaar verandering in, als de nieuwe generatie van deze Opel wordt onthuld.
De Astra biedt nu ook de mogelijkheid om je smartphone draadloos op te laden.
Niet bij de tijd is de sprietantenne, waarmee het in een wasstraat oppassen geblazen is. De meeste concurrenten hebben tegenwoordig een haaienvin-antenne of helemaal niets op het dak. De duurste uitrustingsniveaus van de Astra hebben wél zo’n haaienvin.
Het standaard 7 inch infotainmentscherm is kleiner dan verwacht. De duurdere versie voegt er welgeteld 1 inch aan toe.
Het infotainment laat zich koppelen aan smartphones met de besturingssystemen van Apple en Android.
Er is ook een krachtiger versie van de geteste dieselmotor leverbaar, met iets meer vermogen (122 pk/90 kW). Maar die maakt de auto nauwelijks sneller. Het is wel de enige van de twee die ook met een (9-traps) automaat wordt geleverd.
De Astra Sports Tourer is met de geteste motor (1.5 CDTI 105 pk, 77 kW) te koop vanaf €29.249. Dan krijg je de Business Edition en dat is ook de hier geteste versie. Hij heeft standaard onder meer cruise control, licht- en regensensoren, parkeersensoren achter en een automatisch dimmende binnenspiegel.
In ons uitgebreide dossier Autotest vind je alle eerder verschenen tests.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
AUTOTEST Test Opel Corsa: krap, maar wel gebruiksvriendelijk
De nieuwe Opel Corsa is de tweelingbroer van de al even nieuwe Peugeot 208. Maar in de praktijk merk je daar weinig van. -
Groot voor weinig: waarom budgetmerk Dacia hogerop wil (en Lada misschien terugkeert)
In navolging van moedermerk Renault heeft Dacia vandaag ook veel nieuws. Zo gaat het merk samenwerken met het Russische Lada en kondigt de zojuist gepresenteerde Bigster Concept de grootste Dacia ooit aan. Want Dacia blijft weliswaar goedkope auto’s bouwen, het bedrijf wil ook meer geld verdienen. -
AUTOTEST Test Opel Combo Tour: ruimte te over in hoekige Combo
De Opel Combo Tour is een vreemde eend in de bijt. Dat hij van een bestelwagen is afgeleid brengt voor- én nadelen met zich mee. -
PREMIUM
Minder verkeer op de weg in 2020, maar nog steeds veel doden: hoe kan dat?
Het is door corona minder druk op de weg, toch is het aantal verkeersdoden in 2020 hoog, zo becijfert Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). Net als een jaar eerder zijn in 2020 bijna zevenhonderd mensen bij een verkeersongeval om het leven gekomen: 661 in 2019 en ongeveer 680 afgelopen jaar. -
AUTOTEST Test Skoda Kamiq: kleine SUV met groot(s) interieur
Met de nieuwe Kamiq neemt Skoda het op tegen populaire compacte SUV’s als de Renault Captur en Peugeot 2008. In eigen familie komt hij de VW T-Cross en Seat Arona tegen.
-
PREMIUM
Mijn Allessie Paul wint met zijn Chevy met gemak van een BMW M3: ‘Zo'n achtcilinder klinkt toch heerlijk?’
Leuk en aardig al die standaard gezinsbakken op de weg, maar avonturen beleeft Paul van Wijk (44) toch echt in een Amerikaan. In de rubriek Mijn Allessie vertelt hij over het diep ronkend stemgelijk van zijn grootste liefde: de Chevrolet Express 2500 om precies te zijn, met een achtcilinder onder de motorkap. -
AUTOTEST Test Renault Zoe: ondanks impuls valt bereik tegen
De komst van nieuwe betaalbare elektrische auto’s dwingt de gevestigde orde tot actie. Zo onderging de Renault Zoe een facelift én krachtimpuls. -
AUTOTEST Test MG ZS: elektrische SUV met een verrassend scherpe prijs
De Chinese MG ZS verrast niet alleen met zijn hoge veiligheidsscore bij botsproeven, maar ook met zijn lage prijs: amper 30 mille voor een rijk uitgeruste, volledig elektrische SUV.