Volledig scherm
Volkswagen Transporter © Autohaus Schiemann

Te koop: snelste bestelbus ter wereld (310,8 kilometer per uur)

De snelste bestelbus ter wereld staat te koop. De Volkswagen Transporter kreeg de titel tien jaar geleden officieel nadat de bus een record had gevestigd op hogesnelheidscircuit Nardò in Italië: 310,7 kilometer per uur. Nu staat de bus (opnieuw) te koop in Duitsland.

De 3,6 liter-zescilinder boxermotor, afkomstig uit een Porsche 911 Turbo, was destijds 800 pk sterk. De onderkant werd gemodificeerd voor meer downforce en de bestuurdersstoel werd pontificaal in het midden gemonteerd, net als in een McLaren F1. Zo’n 3500 kilometer geleden is de 996-motor gereviseerd en vermoedelijk is het vermogen toen licht teruggetuned naar 638 pk.

Volledig scherm
VW Transporter © Autohaus Schiemann

Vijf kuipstoelen

Volgens de advertentie haalt de Transporter alsnog de top van 310,8 km/u. In 4,9 seconden accelereert de bus van 0 naar 100 km/u. Alle vijf inzittenden hebben een eigen kuipstoel en de bus is geschilderd in de Porsche-kleur van de 911 GT3 RS. Het handige is: je kunt hem laten uitlezen bij Volkswagen én Porsche. Dus er is altijd een dealer dichtbij wanneer ergens een controlelampje gaat branden.

Volledig scherm
3,6 liter Porsche 911 Turbo-motor © Autohaus Schiemann

Vorig jaar stond de auto ook al te koop. De huidige prijs van 155.500 euro lijkt hoog, maar acht jaar geleden moest de race-bus, met toen nog 800 pk, nog 250.000 euro opbrengen.

Volg elke dag het laatste nieuws van onze autoredactie via Facebook en Twitter. Of schrijf je hier in voor de gratis nieuwsbrief Auto