Volledig scherm
Tatoeages worden steeds populairder bij jongeren in Iran, tot grote ergernis van de autoriteiten. © Shutterstock

Tatoeage? Dan moet je in Iran een psychologische test afleggen om een rijbewijs te krijgen

Mensen met tatoeages in Iran moeten voortaan slagen voor een psychologische test om in aanmerking te komen voor een rijbewijs. ,,Tatoeages zijn een soort van zelfverwonding en mensen die dat doen, lijden wellicht aan psychische stoornissen,” legt een politiewoordvoerder uit aan staatspersbureau IRNA.

Tatoeages golden tot nog toe in de islamitische republiek als ‘tekenen van de westerse cultuurinvasie, die de islamitische waarden in gevaar brengen'. Maar ze zijn ook een psychische ziekte, meldt het staatspersbureau IRNA.  Desondanks worden tatoeages steeds populairder bij jongeren in Iran, tot ergernis van de autoriteiten.

Een bekend voorbeeld van alle commotie was de kwestie met de aanvoerder van het Iraanse nationale voetbalteam, Ashkan Dejagah. De ethische commissie van de Iraanse voetbalbond wilde hem drie jaar geleden schorsen vanwege zijn tatoeages. Zover kwam het echter niet. De voetballer speelt sindsdien in truitjes met lange mouwen.

 1. Waarom moeten elektrische auto’s zo snel zijn?
  VRAAG & ANTWOORD

  Waarom moeten elektri­sche auto’s zo snel zijn?

  Elektrische, emissievrije auto’s zijn een zegen voor het milieu, maar door hun hoge gewicht en grote vermogen kunnen ze meer schade bij een ongeval aanrichten. Wanneer de tweedehandsjes straks in handen komen van jongelui die nu snelle, oudere BMW’s, Audi's en GTI’s rijden, voorzie ik meer verkeersslachtoffers. Is daar onderzoek naar gedaan? Waarom zetten fabrikanten niet meer in op zuinigheid en minder op sprintvermogen? –Erik Stoutjesdijk
 2. Verkoop dure benzine explodeert: ‘vaak zonde van je geld’

  Verkoop dure benzine explodeert: ‘vaak zonde van je geld’

  Sinds de invoering van de nieuwe benzine E10 kiezen steeds meer Nederlanders voor duurdere ‘premium’ brandstoffen. Autobezitters zijn bang dat de vervanger van Euro 95 hun auto stuk maakt, maar volgens experts is dat niet terecht. ,,E10 geeft minder problemen dan mensen denken, maar door allerlei indianenverhalen zijn ze meer geld kwijt dan nodig. Al moeten vooral bezitters van motorfietsen, brommers en klassiekers wel opletten.”