Volledig scherm
© AFP

Opnieuw honderdduizenden voertuigen van Mercedes teruggeroepen wegens sjoemelsoftware

De Duitse autobouwer Daimler moet nog eens honderdduizenden dieselvoertuigen van Mercedes-Benz terugroepen omdat ze vermoedelijk zijn uitgerust met sjoemelsoftware. Daar heeft de Duitse toezichthouder KBA Daimler toe verplicht.

Over hoeveel voertuigen het precies gaat, wil Daimler niet meedelen. Maar uit de omschrijving (,,een middelhoog zescijferig aantal”) valt af te leiden dat het ruwweg om 400.000 tot 600.000 auto's zou gaan. Er zitten minstens 260.000 exemplaren van het model Sprinter bij. Alle betrokken voertuigen werden voor juni 2016 gebouwd.

Volgens Duitse media opende de KBA in oktober een onderzoek naar software waarmee de uitstoot van de voertuigen lager zou liggen tijdens uitlaatgas-tests dan in de praktijk op de weg.

Daimler werkt mee met de autoriteiten, maar zal tegelijk ook de beslissing aanvechten. Volgens de autobouwer is de technologie waarover het gaat niet illegaal. Vorig jaar moest Daimler al eens 690.000 dieselvoertuigen terugroepen in Europa.

 1. Waarom moeten elektrische auto’s zo snel zijn?
  VRAAG & ANTWOORD

  Waarom moeten elektri­sche auto’s zo snel zijn?

  Elektrische, emissievrije auto’s zijn een zegen voor het milieu, maar door hun hoge gewicht en grote vermogen kunnen ze meer schade bij een ongeval aanrichten. Wanneer de tweedehandsjes straks in handen komen van jongelui die nu snelle, oudere BMW’s, Audi's en GTI’s rijden, voorzie ik meer verkeersslachtoffers. Is daar onderzoek naar gedaan? Waarom zetten fabrikanten niet meer in op zuinigheid en minder op sprintvermogen? –Erik Stoutjesdijk
 2. Verkoop dure benzine explodeert: ‘vaak zonde van je geld’

  Verkoop dure benzine explodeert: ‘vaak zonde van je geld’

  Sinds de invoering van de nieuwe benzine E10 kiezen steeds meer Nederlanders voor duurdere ‘premium’ brandstoffen. Autobezitters zijn bang dat de vervanger van Euro 95 hun auto stuk maakt, maar volgens experts is dat niet terecht. ,,E10 geeft minder problemen dan mensen denken, maar door allerlei indianenverhalen zijn ze meer geld kwijt dan nodig. Al moeten vooral bezitters van motorfietsen, brommers en klassiekers wel opletten.”