Opel Crossland verliest zijn X maar krijgt er betere rijeigenschappen voor terug
Rij-impressieOpel heeft een rijke traditie qua MPV's. Na de Meriva en Mokka is het nu aan de Crossland - zonder X - om de eer hoog te houden op de markt van de compacte en veelzijdige gezinsauto's.
Delen per e-mail
De Crossland is de faceliftvariant van de Crossland X. Dat model werd ontwikkeld in samenwerking met de nieuwe Franse eigenaar PSA, die ook Peugeot, Citroën en DS onder zijn hoede heeft. Het model is sinds 2017 op de markt en inmiddels zijn er alleen al in Nederland 22.000 van verkocht. De Crossland was al een heel andere auto dan de Peugeot 2008 waar hij zijn technische basis mee deelt en dat geldt nog meer voor dit nieuwe model.
De Crossland verloor weliswaar zijn X, maar krijgt er wel een compleet nieuw smoelwerk voor terug. Het blijft daarmee een vlot gestileerde, kleurrijke auto, die er dankzij de 'vizor’ grille - een soort planga zonnebril - nog hipper en moderner uitziet. De Vizor wordt de komende jaren een kenmerk van alle Opel-modellen en dit stilistisch front biedt de ruimte aan radar, camera’s en sensoren voor de assistientiesystemen. Nu de nieuwe grille helemaal afgesloten is, moet de motorkoeling nu komen van een lager in de neus geplaatste opening en ook dat misstaat de auto niet. De led-mistlampen aan de voorzijde zijn ook nieuw.
Aan de achterzijde zien we hertekende lichtunits die donkerder kleuren. Desgewenst geeft Opel het bovenste gedeelte van de achterklep een hoogglans zwarte afwerking. Dan dien je wel een zwart dak te bestellen. Een minder contrasterende kleurstelling is echter ook mogelijk. In het interieur zorgt Opel niet voor grote veranderingen. Wel zorgt Opel voor een nieuwe, draaibare rijmodusknop. Het optionele IntelliGrip systeem (een aangepast tractiecontrole systeem van moederbedrijf PSA) dat men daarmee kan bedienen, geeft de bestuurder de keuze uit de standen Normal, Snow, Mud en Sand.
Het onderstel is compleet aangepast omdat veel negatieve feedback ten opzichte van de Crossback X zijn ietwat wiebelige wegligging betrof. Dat is nu anders volgens Opel door het monteren van nieuwe veren en dempers. Ook bevat de stuurkolom een nieuwe tussen-as voor meer precisie en gevoel in de besturing en inderdaad rijdt de Crossland een stuk beter. Het is nog altijd geen sportieve auto, maar voelt wel zekerder aan. In de bochten helt de auto nauwelijks over en ook het ‘duiken’ van zijn voorganger tijdens het remmen behoort tot het verleden. Het is daarmee een prima allrounder, die hele volksstammen zal verblijden met zijn comfort.
De vloer bij de achterbank is bijna vlak, waardoor je daar eventueel met z’n drieën goed kan zitten. Voorin kun je kiezen voor Opels bekende AGR-stoelen met veel zitcomfort dankzij verlengbare zittingen en bijna fauteuil-achtige vormgeving. Helaas zijn de bankkussens achterin daarentegen vlak en hard, jammer dat het zitcomfort daar dus niet wordt voortgezet. Gebruiksgemak is er geneog met de over 15 centimeter verschuifbare achterbank. Hierdoor kan de bagageruimte worden vergroot van 410 naar 520 liter. Klap je de achterbank om, dan krijg je 1.255 liter inhoud.
Andere handige zaken in de Crossland zijn bijvoorbeeld het ski-luik: dat zie je niet vaak in deze klasse. Ook is deze Opel voorzien van een draadloze oplader en is het model in alle opzichten online met zaken als Apple Carplay, Android Auto en een wifi-hotspot. Eveneens standaard: koplampen met bochtverlichting, een grootlicht-assistent, automatische niveauregeling, een head-up display, Forward Collision Alert met automatische noodstop plus voetgangersdetectie, het vermoeidheidswaarschuwingssysteem Driver Drowsiness Alert, een dodehoekwaarschuwingssysteem en een panorama Rear View camera.
Het motorenaanbod omvat benzine- en dieselmotoren met een inhoud van respectievelijk 1,2 en 1,5 liter. De eerste levert zonder turbo 83 pk. De 1,2 liter benzinemotor met turbo is beschikbaar in twee vermogensvarianten: 110 pk en 130 pk. De 1.5 diesel is er in 110 pk en 120 pk configuratie. Alle motoren voldoen aan de Euro 6d emissienorm. De prijslijst van de Opel Crossland begint bij € 21.999 voor de versie met een 83 pk sterke 1,2-liter benzinemotor. Dat blokje is ondanks zijn drie cilinders nagenoeg trillingsvrij en laat alleen bij stevig doortrekken in de versnellingen van zich horen. Er komen geen elektrische uitvoeringen omdat dit niet mogelijk is op het relatief oude platform.
Al met al is de Crossland een grappig uitziende, moderne MPV, die echter veel concurrenten heeft - ook en vooral in eigen huis. Want de Opel Mokka weet met zijn SUV-achtige design ongetwijfeld nog meer harten te stelen, ook al omdat stoere SUV's het nu eenmaal beter doen dan de toch wat braafjes ogende MPV's. Ook is dit model gebaseerd op de modernere 2008 en DS3 Crossback, daar waar de Opel Crossland nog voorborduurt op het onderstel van de Citroën C3 Aircross. Maar als je op zoek bent naar een praktische, ruime auto die veel biedt voor relatief weinig, dan ben je met de Crossland - die vanaf begin volgend jaar in de showroom staat - toch beter uit.
Ben je op zoek naar een tweedehands Opel Crossland X, klik dan hier voor het nagenoeg complete aanbod op Gaspedaal.nl
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
RIJ-IMPRESSIE Peugeot 2008 wordt ruimer en chiquer
Peugeots kleinste SUV, de 2008, is compleet vernieuwd en groter dan ooit. Maar het spannendste nieuws is dat er voor het eerst ook een elektrische versie komt. -
VIDEO / RIJ-IMPRESSIE De gekke gezinsauto met het ‘briljante brein’: hoe de Hyundai Tucson autorijden veiliger maakt
Het uiterlijk van de nieuwe Hyundai Tucson mag je gerust een beetje gek noemen. Naast dat ze verdeelde meningen uitlokken, leiden de vele lampen in de neus, vouwen in het plaatwerk en andere overdadige ontwerpdetails de aandacht af van waar het echt om gaat bij deze crossover uit Korea: dit is één van de veiligste en meest geavanceerde (betaalbare) familieauto’s van het moment. -
Autotest Test Opel Crossland X: De Franse evolutie
Opel Crossland X 1.2Turbo (110 pk), vanaf €24.299 -
PREMIUM
Mijn Allessie Alleen Frank (54) mag in zijn BMW Z4 rijden: ‘Ik draag toch ook niet de Chanel-tas van mijn vrouw?’
Door de BMW Z4 van zijn broer wist Frank Arons (54) eindelijk hoe zijn droomcabrio eruit moest zien. Na omzwervingen via Volkswagen en Renault ging ook hij overstag voor een zelfde exemplaar. Met beige bekleding in plaats van zwart. Wel zo chic. -
Afghanistan gaat ‘prostitutienummer 39' van kentekenplaten weren
De Afghaanse autoriteiten doen nummerborden in de ban met het nummer 39. Dat nummer wordt al lange tijd in verband gebracht met prostitutie. Daardoor kleeft zo’n stigma aan de ‘39' dat Afghanen naar verluidt flinke sommen smeergeld betalen om het niet op hun kentekenplaat te krijgen.
-
Tesla’s zijn ‘stille kattenmoordenaars’ aldus Amerikaanse actrice
De Amerikaanse actrice Jamie Lynn Spears noemt Tesla's ‘stille kattenmoordenaars’. Omdat de auto's weinig geluid maken, is Tesla-topman Elon Musk haar een aantal katten verschuldigd, zo zei ze. -
Nieuwe super-accu van 3000 euro: tien minuten laden, 400 kilometer rijden
De perfecte accu voor elektrische auto’s lijkt nu echt in zicht. Ingenieurs van Penn State University in de Verenigde Staten hebben een prototype gemaakt dat bewijst: Elektrisch rijden kan net zo gebruiksvriendelijk zijn als rijden in een diesel- of benzine-auto. -
Man koopt splinternieuwe sportwagen voor zijn 90ste verjaardag
Chuck Cook, een 89-jarige luchtmachtveteraan uit Florida, heeft zichzelf voor zijn 90ste verjaardag een bloedrode Corvette C8 cadeau gedaan.