Volledig scherm
© Tesla's bij een Supercharger

Nieuw fenomeen: file bij de snellader

De overstap naar elektrische auto's brengt nieuwe uitdagingen met zich mee. Dat werd vorige week zaterdag pijnlijk duidelijk in Los Angeles, waar een lange file met meer dan 50 auto's ontstond bij de snelladers van Tesla.

De Superchargers, de sterkste laadpalen van de Amerikaanse autobouwer, zijn een vaste tussenstop voor veel Tesla-rijders. Ze laden je wagen immers in een halfuurtje vol, iets wat bovendien voor veel bestuurders gratis is.

Maar wanneer iedereen tegelijk wil laden, krijg je problemen. Zo ook vorige week zaterdag net buiten Los Angeles, toen meer dan vijftig wagens in de rij moesten staan. De uploader van het filmpje hieronder schat de rij een kleine kilometer lang. De reden? Het ging vooral om mensen die Thanksgiving kwamen vieren bij familie en nog snel wat stroom wilden tanken voordat zij naar huis terugkeerden.

40 laadpalen

De zeer krachtige laadpalen zijn in staat zijn om een auto  in een half uurtje ‘vol te tanken’. Bij dit laadstation staan 40 laadpalen. Het is bovendien uitgerust met een lounge om het wachten wat te veraangenamen. Desalniettemin maakt het incident duidelijk dat een goede laadinfrastructuur van essentieel belang is om van elektrisch rijden een succes te maken.

  1. Zorgen over onveilige scootmobielen: ‘Overheid moet ingrijpen’

    Zorgen over onveilige scootmobie­len: ‘Overheid moet ingrijpen’

    Scootmobielen zijn steeds vaker betrokken bij ernstige of dodelijke verkeersongevallen. Organisaties zoals Veilig Verkeer Nederland trekken opnieuw aan de bel en roepen op tot strengere regels die de veiligheid moeten verbeteren. ,,Wij bieden wel cursussen aan, maar dat is niet genoeg. De overheid moet ingrijpen en de rest moet beter opletten. In het verkeer moet je ouderen op een scootmobiel net zo behandelen als een klein kind op een fiets.”