Milieuactivisten plannen protesten nu Tesla verder mag gaan met het kappen van het bos.
Volledig scherm
Milieuactivisten plannen protesten nu Tesla verder mag gaan met het kappen van het bos. © EPA

Milieuactivisten bezetten bos waar Tesla fabriek wil bouwen

Milieuactivisten hebben protesten aangekondigd, nu de Amerikaanse autofabrikant Tesla verder mag gaan met het kappen van een bos in Grünheide vlakbij de Duitse hoofdstad Berlijn, om er zijn eerste Europese fabriek voor elektrische auto's en accu's te bouwen. 

Sinds de vroege ochtend bevinden zich al twee mensen in het bos, zo meldt milieuvereniging ‘Baumpirat:innen’ vrijdagochtend aan het Duitse persbureau DPA. De activisten zeggen voor onbepaalde tijd bomen te willen bezetten in het bos. De politie had vrijdagochtend nog geen informatie over de aanwezigheid van milieuactivisten op de site.

De rechter in Berlijn-Brandenburg wees donderdag de vraag van milieuverenigingen af om de kap van het bos tegen te houden. Daarmee kan Tesla beginnen met de kap, het zou gaan om een terrein van zo'n 90 hectare. De beslissing van de rechtbank is niet meer aanvechtbaar.

Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© EPA
Volledig scherm
© EPA
Volledig scherm
© EPA
Volledig scherm
© EPA
Volledig scherm
© AFP
 1. ‘De politie mag soms nog wel harder rijden’
  VRAAG & ANTWOORD

  ‘De politie mag soms nog wel harder rijden’

  ,,Een lezer vroeg laatst of de politie de maximumsnelheid met meer dan 40 km/u mag overschrijden. Ja, dat mag als het nodig is voor ons werk en als het ook veilig kan. In onze brancherichtlijn staat dat je mag afwijken, mits het nodig en verantwoord is. Bovendien moeten wij dit melden. Vrijgesteld van deze meldplicht zijn eenheden belast met verkeershandhaving, persoonsbeveiliging, arrestatieteams et cetera. Als bestuurder blijf je altijd verantwoordelijk voor je gedrag en als je brokken maakt door onverantwoord rijden, word je op het matje geroepen”, meldt lezer Richard Valenteijn, o.a. motorrijder politie Noord-Holland.
 2. Nu 2 keer per week de nieuwsbrief van onze autoredactie: gratis in je mailbox
  gratis nieuwsbrief auto

  Nu 2 keer per week de nieuws­brief van onze autoredac­tie: gratis in je mailbox

  De nieuwsbrief van onze autoredactie verschijnt voortaan niet één maar twee keer per week: op zaterdag én op woensdag. Gratis alles over auto’s, verkeer en mobiliteit in je mailbox: het laatste nieuws, tests, interviews, vragen van lezers en achtergrondverhalen. Abonneer je vandaag nog op de nieuwsbrief van AD Auto. Klik op de grote blauwe actieknop hieronder om je meteen aan te melden.
 3. ‘Waarom worden elektrische auto’s niet getest bij vorst?’
  VRAAG & ANTWOORD

  ‘Waarom worden elektri­sche auto’s niet getest bij vorst?’

  ,,De elektrische auto wordt beschreven als een wonder voor de toekomst. Maar waarom worden elektrische auto’s niet getest bij vorst, zoals autojournalist Fred van der Vlugt dat vroeger deed? Zet ze twee dagen in een koelcel en ga dan testen met de verwarming en verlichting aan. Hoe ver kom je dan? Ik heb elektronica gestudeerd en kwam er al vroeg achter dat bij lage temperaturen de accu altijd het zwakke punt is”, meldt lezer Eddy Cretier.