Krijg je een boete als je met geopende achterklep de kerstboom vervoert?
Nu Sinterklaas het land uit is, wordt het tijd om een kerstboom te kopen. Maar hoe vervoer je hem in je auto en mag je rijden met geopende achterklep?
Een slecht gemonteerde kerstboom is een levensgevaarlijk projectiel in het verkeer, zo bleek al eens uit een crashtest van de Duitse Adac. Daarom is het belangrijk om goed te kijken hoe je deze veilig thuis krijgt. Wanneer je auto groot genoeg is of je boom klein genoeg, kan hij mee in de auto - desnoods met neergeklapte achterbank.
Auto’s zijn de afgelopen jaren gelukkig steeds ruimer geworden, waardoor een beetje kerstboom verbazingwekkend genoeg mét gesloten achterklep in de auto past. Leg het onderste, breedste deel van de boom in de kofferbak; de smalle piek belandt dan hooguit ergens tussen de voorstoelen.
Kerstboom in de auto in de aanhanger of dakdrager?
Soms is de boom toch echt te lang of de auto te klein. De beste methode is dan vervoeren op een aanhanger, maar het is ook mogelijk om de boom op de dakdrager van de auto te plaatsen. Doe dat in alle gevallen met de stam naar voren, omdat anders de takken beschadigen door de wind die ze tijdens het rijden opvangen.
Gebruik voor het vastbinden spanbanden zodat de boom niet verschuift tijdens het rijden - één om de stam en één om de takken. De ANWB en andere instanties raden het af om bijvoorbeeld een ‘spin’ te gebruiken - oftewel een elastische band met haken aan het uiteinde.
In dat geval kan de boom bij een botsing worden gelanceerd en dan kan ook een kleine kerstboom door de zwaartekracht zo een kracht van 750 kilo krijgen. Dit is vooral gevaarlijk voor verkeer dat zich voor je auto bevindt. Wanneer de boom niet goed zit vastgesjord, is de boete 140 euro.
Mag je een kerstboom vervoeren in de auto met geopende achterklep?
Het simpele antwoord luidt: ja, dit mag, maar onder voorwaarden. Een boom - of ander ondeelbaar voorwerp - mag aan de zijkant van de auto 20 centimeter uitsteken, bijvoorbeeld als je de boom via de zijruit naar buiten laat. Aan de achterzijde mag een kerstboom of ander ondeelbaar voorwerp maximaal een meter uitsteken. Dat mag ook uit een (deels) geopende achterklep.
Hoe hoog is de boete als je het verkeerd doet?
Wanneer de boom verder dan een meter uitsteekt, loop je kans op een boete van 140 euro. Steekt hij meer dan 1,75 meter uit achter de auto, dan is de boete 210 euro. Wanneer bijvoorbeeld het kenteken niet goed leesbaar is doordat de kerstboom er overheen hangt, kost dat maximaal 149 euro.
Ook moeten te allen tijde de achterlichten en richtingsaanwijzers zichtbaar zijn en moet je ervoor zorgen dat de klep tijdens het rijden niet kan openwaaien.
Is met geopende achterklep rijden slecht voor gezondheid?
Tot zover het wettelijke gedeelte, want als het gaat om de gezondheid kun je beter helemaal nooit met (deels) geopende achterklep rijden, omdat de uitlaatgassen naar binnen worden gezogen bij hatchbacks, SUV’s en stationwagens.
Elektrische rijders hebben hier natuurlijk nagenoeg geen last van. Als je het toch doet, open dan de zijramen deels, zodat de giftige dampen minder snel naar binnen trekken.
Dit artikel verscheen deels eerder op deze site op 6 december 2021.
Bekijk hieronder onze video’s op het gebied van auto’s en mobiliteit:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Het leven is duur, maar kerstbomen vliegen de deur uit: ‘Zonder boom geen kerst’
HALSTEREN/OUD-GASTEL/NOORDHOEK - Het is zaterdagmorgen 09.30 uur en het parkeerterrein bij Intratuin in Halsteren staat al ramvol. Terwijl veel gezinnen dit decemberweekend sinterklaas vieren, vliegen hier de kerstbomen de deur uit. -
PREMIUMmet video
Zo lang mogelijk van je kerstboom genieten, zo doe je dat: ‘Mag absoluut niet droog komen te staan’
In veel huiskamers duikt de kerstboom tegenwoordig al ruim vóór sinterklaas op. Maar hoe zorg je dat-ie week na week fris en groen blijft en er met kerst nog stralend bijstaat? Tips van de kwekers. ‘Snij ‘m schuin, net als bloemen’. -
Streep door Nederlandse ‘zonneauto’ Lightyear: ‘Auto die vooral uit mooie beloftes bestaat’
De allereerste Nederlandse zonneauto lijkt ineens ver weg, nu de fabrikant zelf de stekker eruit trekt. Vanwege financiële problemen moet Lightyear de productie en dus ook de verkoop van het eerste model staken. -
PREMIUM
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn.
-
Recordaantal wegslepers in 2022: meer dan 100.000 keer
Automobilisten komen steeds vaker met pech stil te staan op de Nederlandse wegen. In 2022 moesten bergingsbedrijven voor het eerst in de geschiedenis meer dan 100.000 keer uitrukken om een gestrand voertuig te verplaatsen. -
-
-
PREMIUM
Stoelen, kasten en lampen bezorgen alsof het pizza’s zijn, Ikea komt gewoon langs met bakfiets
Een kast, lamp, wc-bril of leunstoel worden al ruim anderhalf jaar besteld en bezorgd in Delft alsof het pizza’s zijn. De proef van Ikea Delft met bezorgbakfietsen op zonne-energie is zo’n groot succes in de stad, dat ook andere vestigingen van de Zweedse meubelgigant overstag gaan. -
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen?