Volledig scherm
File op de A16 ter hoogte van de Van Brienenoordbrug. © ANP

In deze stad ben je als autorijder het beste af

Autorijden in stedelijk gebied is er de laatste jaren niet gemakkelijker op geworden. Om dat beter in beeld te krijgen, is er onderzoek gedaan naar de rijomstandigheden in honderd grote steden over de hele wereld. Uit deze Driving Cities Index 2019 blijkt dat Calgary in Canada de beste stad is voor autorijders. Van de drie Nederlandse steden die zijn onderzocht scoort Utrecht het beste, vóór Rotterdam en Amsterdam.

Volledig scherm
© ANP XTRA

Voor het onderzoek, dat is uitgevoerd in opdracht van auto-onderdelensite Mister-Auto, zijn 15 factoren onder de loep genomen die dagelijks van invloed zijn op automobilisten, zoals infrastructuur, veiligheid en kosten.

Calgary scoort vooral goed op het gebied van de doorstroomsnelheid van het verkeer (die is nergens beter dan in deze Canadese stad), het aantal verkeersopstoppingen, de luchtkwaliteit en de betaalbaarheid van parkeren.

Behalve Calgary staan ook Dubai, Ottawa, Bern (de hoogstgeplaatste Europese stad) en El Paso in de mondiale top-5 van de Driving Cities Index 2019. Bombay, Oelan-Bator, Calcutta, Lagos en Karachi sluiten de top-100 af, dit zijn wereldwijd de meest ongunstige steden voor autorijders.

Nederland

De Nederlandse steden bivakkeren in de middenmoot: Utrecht is 46ste, Rotterdam 60ste en Amsterdam 70ste van de 100 onderzochte steden.

Nederland doet het vooral goed als het gaat om de kwaliteit van de wegen en moet hierbij in Europa alleen Zwitserland voor laten gaan. België, het zal menig vakantieganger op weg naar het zuiden niet verrassen, scoort laag op dit punt.

Kosten

Dat onze steden toch relatief laag staan, komt door de hoge kosten voor parkeren, benzine en wegenbelasting. Zo zijn de benzineprijzen bijzonder fiks in vergelijking met de rest van de wereld; op het moment van onderzoek gemiddeld 1,63 euro per liter. Alleen in Oslo (1,70 euro) is tanken nóg duurder. Het goedkoopst ben je uit aan de pomp in Lagos (0,36 euro) en Dubai (0,53 euro).

Ook de wegenbelasting is hoog in Nederland. Alleen in Kopenhagen, de wereldwijde koploper op dit terrein, betaal je meer dan in Rotterdam, de duurste Nederlandse stad.

Amsterdam scoort vooral slecht op het gebied van parkeerkosten. De hoofdstad staat op dit onderdeel zelfs in de top-20 van de wereld. Sydney en New York zijn de duurste steden om te parkeren. Van de drie Nederlandse steden ben je in Rotterdam het minst prijzig uit.

Utrecht maakt het verschil in eigen land vooral als het gaat om de doorstroomsnelheid van het verkeer in de stad, die is hier een stuk beter dan in Rotterdam en vooral Amsterdam. Schuif je onverhoopt toch aan in de file in Utrecht, dan is het een kleine troost om te weten dat je beter daar kunt staan dan in Londen. De Britse hoofdstad bezet een bedroevende 99ste en voorlaatste plaats, tussen Calcutta en Bombay in. Ook notoire fileknooppunten als Parijs en Antwerpen scoren extreem slecht op dit punt.

De Driving Cities Index 2019 is gebaseerd op een groot aantal betrouwbare bronnen. Zo is gebruikgemaakt van gegevens van onder meer de Verenigde Naties, de Wereldbank, de Wereldgezondheidsorganisatie, Eurostat, TomTom, Deloitte en McKinsey.

De beste steden voor automobilisten:
1. Calgary (Canada)
2. Dubai (VAE)
3. Ottawa (Canada)
4. Bern (Zwitserland)
5. El Paso (VS)
6. Vancouver (Canada)
7. Göteborg (Zweden)
8. Düsseldorf (Duitsland)
9. Bazel (Zwitserland)
10. Dortmund (Duitsland)

De Nederlandse en andere bekende steden:
46. Utrecht
55. Antwerpen (België)
60. Rotterdam
68. Brussel (België)
70. Amsterdam
71. Parijs (Frankrijk)
76. Londen (GB)
78. Rome (Italië)
87. New York (VS)

De slechtste steden voor automobilisten:
91. Moskou (Rusland)
92. Rio de Janeiro (Brazilië)
93. Mexico-stad (Mexico)
94. São Paulo (Brazilië)
95. Bogotá (Colombia)
96. Karachi (Pakistan)
97. Lagos (Nigeria)
98. Calcutta (India)
99. Oelan-Bator (Mongolië)
100. Bombay (India)

Bron: Driving Cities Index 2019

Volg elke dag het laatste nieuws van onze autoredactie via Facebook en Twitter. Of schrijf je hier in voor de gratis nieuwsbrief Auto