In deze stad ben je als autorijder het beste af
Autorijden in stedelijk gebied is er de laatste jaren niet gemakkelijker op geworden. Om dat beter in beeld te krijgen, is er onderzoek gedaan naar de rijomstandigheden in honderd grote steden over de hele wereld. Uit deze Driving Cities Index 2019 blijkt dat Calgary in Canada de beste stad is voor autorijders. Van de drie Nederlandse steden die zijn onderzocht scoort Utrecht het beste, vóór Rotterdam en Amsterdam.
Delen per e-mail
Voor het onderzoek, dat is uitgevoerd in opdracht van auto-onderdelensite Mister-Auto, zijn 15 factoren onder de loep genomen die dagelijks van invloed zijn op automobilisten, zoals infrastructuur, veiligheid en kosten.
Calgary scoort vooral goed op het gebied van de doorstroomsnelheid van het verkeer (die is nergens beter dan in deze Canadese stad), het aantal verkeersopstoppingen, de luchtkwaliteit en de betaalbaarheid van parkeren.
Behalve Calgary staan ook Dubai, Ottawa, Bern (de hoogstgeplaatste Europese stad) en El Paso in de mondiale top-5 van de Driving Cities Index 2019. Bombay, Oelan-Bator, Calcutta, Lagos en Karachi sluiten de top-100 af, dit zijn wereldwijd de meest ongunstige steden voor autorijders.
Nederland
De Nederlandse steden bivakkeren in de middenmoot: Utrecht is 46ste, Rotterdam 60ste en Amsterdam 70ste van de 100 onderzochte steden.
Nederland doet het vooral goed als het gaat om de kwaliteit van de wegen en moet hierbij in Europa alleen Zwitserland voor laten gaan. België, het zal menig vakantieganger op weg naar het zuiden niet verrassen, scoort laag op dit punt.
Kosten
Dat onze steden toch relatief laag staan, komt door de hoge kosten voor parkeren, benzine en wegenbelasting. Zo zijn de benzineprijzen bijzonder fiks in vergelijking met de rest van de wereld; op het moment van onderzoek gemiddeld 1,63 euro per liter. Alleen in Oslo (1,70 euro) is tanken nóg duurder. Het goedkoopst ben je uit aan de pomp in Lagos (0,36 euro) en Dubai (0,53 euro).
Ook de wegenbelasting is hoog in Nederland. Alleen in Kopenhagen, de wereldwijde koploper op dit terrein, betaal je meer dan in Rotterdam, de duurste Nederlandse stad.
Amsterdam scoort vooral slecht op het gebied van parkeerkosten. De hoofdstad staat op dit onderdeel zelfs in de top-20 van de wereld. Sydney en New York zijn de duurste steden om te parkeren. Van de drie Nederlandse steden ben je in Rotterdam het minst prijzig uit.
Utrecht maakt het verschil in eigen land vooral als het gaat om de doorstroomsnelheid van het verkeer in de stad, die is hier een stuk beter dan in Rotterdam en vooral Amsterdam. Schuif je onverhoopt toch aan in de file in Utrecht, dan is het een kleine troost om te weten dat je beter daar kunt staan dan in Londen. De Britse hoofdstad bezet een bedroevende 99ste en voorlaatste plaats, tussen Calcutta en Bombay in. Ook notoire fileknooppunten als Parijs en Antwerpen scoren extreem slecht op dit punt.
De Driving Cities Index 2019 is gebaseerd op een groot aantal betrouwbare bronnen. Zo is gebruikgemaakt van gegevens van onder meer de Verenigde Naties, de Wereldbank, de Wereldgezondheidsorganisatie, Eurostat, TomTom, Deloitte en McKinsey.
De beste steden voor automobilisten:
1. Calgary (Canada)
2. Dubai (VAE)
3. Ottawa (Canada)
4. Bern (Zwitserland)
5. El Paso (VS)
6. Vancouver (Canada)
7. Göteborg (Zweden)
8. Düsseldorf (Duitsland)
9. Bazel (Zwitserland)
10. Dortmund (Duitsland)
De Nederlandse en andere bekende steden:
46. Utrecht
55. Antwerpen (België)
60. Rotterdam
68. Brussel (België)
70. Amsterdam
71. Parijs (Frankrijk)
76. Londen (GB)
78. Rome (Italië)
87. New York (VS)
De slechtste steden voor automobilisten:
91. Moskou (Rusland)
92. Rio de Janeiro (Brazilië)
93. Mexico-stad (Mexico)
94. São Paulo (Brazilië)
95. Bogotá (Colombia)
96. Karachi (Pakistan)
97. Lagos (Nigeria)
98. Calcutta (India)
99. Oelan-Bator (Mongolië)
100. Bombay (India)
Volg elke dag het laatste nieuws van onze autoredactie via Facebook en Twitter. Of schrijf je hier in voor de gratis nieuwsbrief Auto
Verder in het nieuws
-
VRAAG & ANTWOORD Waarom sluiten autodeuren automatisch?
Als wij in de auto stappen en mijn man start de auto, gaan de autodeuren soms automatisch op slot. Waarom is dat? –Josien de Graaf -
Deze ‘super-S60’ van Volvo heeft gouden gordels (en 405 pk!)
Het Scandinavische Volvo zet zichzelf graag neer als ‘verantwoord’, ‘duurzaam’ en ‘veilig’. En toch kun je bij dealers van het merk ook modellen kopen met meer dan 400 paardenkrachten, een handmatig instelbaar sportonderstel en goudkleurige gordels. Volgens de Zweden is de S60 T8 Twin Engine Polestar Engineered een sportsedan ‘nieuwe stijl’. -
VRAAG & ANTWOORD Waarom toont matrixbord soms geen ‘einde limiet’?
Op matrixborden boven de weg wordt bij werkzaamheden de verplichte limiet van 90 of 70 gevolgd door ‘einde limiet’: een cirkel met twee strepen. Maar bij files zie je ‘einde limiet’ niet. Gaat het hierbij om een adviessnelheid? –E. Beulakker -
‘Geen Europese toelating voor Tesla's Cybertruck’
De Cybertruck van Tesla wordt volgens experts van het Duitse veiligheids- en keuringsinstituut TÜV niet toegelaten in West-Europa. Door de te rigide body worden de krachten bij een aanrijding niet opgevangen door het chassis. -
PREMIUM
Steden leggen heilige koe aan banden: auto’s moeten wijken voor fietsers en voetgangers
Nederlandse binnensteden worden door minder parkeerplaatsen, milieuzones en peperdure parkeertarieven steeds ontoegankelijker voor auto’s. De auto is de paria van de binnenstad geworden. ‘Over tien jaar moet je betalen om de binnenstad in te mogen.’
-
‘Nieuwe auto’s slechter voor het klimaat’
De uitstoot van broeikasgassen door nieuwe auto’s is voor het tweede opeenvolgende jaar toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van de Belgische overheid. -
€ 20.000 korting: waarom de VW e-Crafter ineens veel goedkoper is
Volkswagen heeft de prijs van de e-Crafter plotseling drastisch verlaagd. Waar de elektrische bestelwagen voorheen nog ruim 69.000 euro kostte, wil de dealer er nu ineens ‘slechts’ € 49.950 voor hebben. -
Wegenbelasting naar record door vieze diesels: 6,1 miljard euro in 2020
Autobezitters betalen volgend jaar samen 147 miljoen euro meer aan wegenbelasting. Dat komt doordat het aantal auto's toeneemt, tarieven omhooggaan en er een fikse fijnstoftoeslag voor dieselauto's komt. In totaal verwachten het Rijk en provincies bijna 6,1 miljard euro te innen, een record.