Huurauto’s heel erg duur: in dit populaire vakantieland betaal je het meest
Huurauto’s op populaire vakantiebestemmingen zijn ruim anderhalf keer zo duur dan vóór de uitbraak van het coronavirus. Wie deze zomervakantie een auto wil huren, is in Italië het meeste kwijt: daar betaal je ruim twee keer zoveel als drie jaar geleden. Dat blijkt uit onderzoek van reisorganisatie De Vakantiediscounter.
Uit gegevens van boekingen die gedaan zijn bij de reisorganisatie blijkt dat acht dagen autohuur nu (gemiddeld) ruim anderhalf keer zo duur is als in 2019.
In de gegevens is gekeken naar huurprijzen voor een auto op acht belangrijke vakantiebestemmingen. Met name mensen die in de zomervakantie reizen, zullen de huurauto volgens het onderzoek in hun portemonnee voelen. In 2019 was de gemiddelde prijs voor acht dagen autohuur 274 euro, tegen gemiddeld 443 euro in 2022. Dit betekent een prijsstijging van maar liefst 62 procent.
Italië bovenaan, Malta het goedkoopst
In Italië gingen de prijzen van een huurauto tijdens de zomervakantie het hardst de lucht in. Hier steeg de huurprijs voor acht dagen van 312 naar 720 euro. Malta is het meest voordelig; hier betaal je voor dik een week ‘slechts’ 248 euro. Op Cyprus verdubbelde de gemiddelde huursom (van 224 naar 448 euro), terwijl de prijs van een huurauto op Curaçao met tien procent steeg (was 328 euro, nu 360), tegen maar liefst 68 procent stijging in Portugal. Daar betaalde je in 2019 nog gemiddeld 304 euro, nu bedraagt de doorsnee huursom 512 euro.
Buiten de zomervakantie is er een minder heftige prijsstijging van gemiddeld 53 procent. In 2019 betaalde je door de bank genomen zo’n 194 euro voor acht dagen in het laagseizoen. Dit jaar is dat 293 euro. Ook dan zijn de autohuurprijzen het laagst in Malta (176 euro) en Turkije (184 euro), waarbij opvalt dat Turkije het enige land is waar op dit moment de huurprijs lager ligt dan in 2019. Ook in het laagseizoen betaal je de hoofdprijs in Italië, namelijk 480 euro voor acht dagen. Dat is gemiddeld 114 procent meer dan drie jaar geleden.
Verklaring voor de stijging
Hoewel de huidige hoge inflatie zeker een rol speelt in de stijging van huurprijzen, heeft het coronavirus volgens het onderzoek de meeste impact gehad. Veel verhuurbedrijven gingen met name in 2020 in overlevingsstand, waarbij huurauto’s bijvoorbeeld werden verkocht om personeel door te kunnen betalen.
Zodra er weer budget is om het wagenpark uit te breiden, krijgen verhuurmaatschappijen een ander obstakel voor hun kiezen. Vanwege het tekort aan computerchips kampt de auto-industrie nog altijd met enorm lange levertijden voor nieuwe modellen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Waarom je wel en niet je huis zou moeten verhuren
Je kunt er een aardige bijverdienste aan hebben, maar het idee dat er vreemden in je bed slapen is voor jou misschien een stap te ver. De voors en tegens van je huis verhuren. -
Duurder tijdens levertijd: prijzen nieuwe auto’s blijven maar stijgen
Nieuwe auto’s zijn de afgelopen maanden rap duurder geworden, meldt dataleverancier Autotelex. Prijsverhogingen van vijf of zelfs tien procent zijn geen uitzondering en kunnen ook plaatsvinden ná het tekenen van het koopcontract. -
PREMIUM
Dankzij deze uitvinding word je (als het goed is) nooit meer aangereden door een auto op het zebrapad
Een oversteekplaats die oplicht zodra voetgangers en fietsers er gebruik van maken: dat is een gloednieuwe uitvinding van BAM Infra Nederland uit Gouda. Die moet ervoor zorgen dat bestuurders deze kwetsbare verkeersdeelnemers niet meer over het hoofd zien. -
met video
Nederlanders als ‘rijdende bommen’ terug uit Duitsland: zo bizar veel benzine mag je vervoeren
Nederlanders die in Duitsland gaan tanken vullen niet alleen hun benzinetank, maar ook vaak een of meerdere jerrycans. Dat lijkt gevaarlijk, maar vreemd genoeg mag je als automobilist honderden liters brandstof vervoeren. -
PREMIUM
Help, mijn vlucht is geannuleerd! Wat zijn de alternatieven?
Voor een grote groep Nederlanders valt de zomervakantie wederom in het water. Dit keer niet door corona, maar door chaos op Schiphol. Wat nu? Wat zijn de alternatieven?
-
PREMIUM
Acute kiespijn ’s nachts? Dan kan je zomaar een flinke rit staan te wachten
Acute kiespijn of tandpijn? Tand afgebroken of een kroon eruit gevallen? Door personeelsproblemen bij spoedartsen moet je voor hulp buiten de reguliere openingstijden van de tandarts regelmatig steeds verder rijden. Het overkwam René Heus uit Apeldoorn. ,,Naar Deventer? Kan dat niet gewoon in Apeldoorn?” -
Veilig Verkeer Nederland wil 30 km/u in alle steden en dorpen als norm
Als het aan Veilig Verkeer Nederland ligt, wordt een maximumsnelheid van 30 km/u de norm in de bebouwde kom en wordt 50 km/u de uitzondering. Nu is het nog andersom. De lagere maximumsnelheid kan volgens de organisatie veel leed voorkomen. -
VRAAG & ANTWOORD
‘Ben je met een verlopen rijbewijs nog verzekerd?’
‘Hoe zit het met de verzekering als je rijbewijs verlopen is?’, vraagt lezer Gerry Beekvelt in de vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie.