Volledig scherm
Een vernielde flitspaal in Nice. © EPA

Honderden nieuwe flitspalen langs de Franse wegen

Langs de wegen in Frankrijk zullen dit jaar honderden nieuwe, zeer geavanceerde snelheidscamera's geplaatst worden. Dat is meegedeeld door overheidsdienst Sécurité Routière. Bij de protesten van de ‘gele hesjes’ is een groot aantal camera's beschadigd geraakt.

De nieuwe camera’s van het type Mesta Fusion 2 staan op een vier meter hoge paal en bieden daardoor een beter beeld, zegt Emmanuel Barbe van Sécurité Routière. Volgens de fabrikant kunnen ze tot wel acht rijstroken in de gaten houden, en dat over een afstand van 200 meter. Ze kunnen ook onderscheid maken tussen vrachtwagens of andere voertuigen die aan een aparte snelheidslimiet onderworpen zijn. Dankzij de ingebouwde HD-videocamera (36 megapixel resolutie) kunnen de apparaten ook controleren of bestuurders met hun smartphone bezig zijn, hun gordel niet om hebben of een inhaalverbod negeren, meldt de Franse tech-website Journal du Geek.

Volgens radio-omroep France Info worden er dit jaar nog 400 modellen geplaatst. Barbe kan dat cijfer niet bevestigen. ,,Dat zal afhangen van onze capaciteit”, zegt hij. Het is de bedoeling dat uiteindelijk alle camera’s die door de gele hesjes zijn beschadigd worden vervangen door het nieuwe model. Volgens de Franse minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner is ,,bijna zestig procent van de camera’s geneutraliseerd, beschadigd of vernield.”