Gratis autorijden, belooft nieuw automerk dat volgende maand naar Nederland komt
Het Chinese automerk Lynk & Co komt volgende maand naar Nederland en wil vooral ‘alles anders doen’. Klanten zouden zelfs gratis kunnen autorijden. Het merk is net als Volvo onderdeel van het Chinese Geely. Het eerste model, de 01, zal allereerst via een abonnement worden aangeboden.
CEO Alain Visser van Lynk & Co onderstreept dat zijn merk vooral alles anders wil doen: ,,Ik weet dat het ambitieus klinkt, maar wij kunnen de auto-industrie veranderen.‘’ Toch zit het nog niet helemaal mee. De auto die vandaag gepresenteerd is, werd vier jaar geleden al onthuld en is dus inmiddels enigszins verouderd. Aanvankelijk kondigde Geely ook aan dat de auto's van Lynk & Co in België geproduceerd zouden worden, maar dat plan is inmiddels teruggedraaid. De auto's komen nu toch uit China.
In Nederland wordt eind volgende maand het eerste verkooppunt gevestigd. Die vestiging, door het merk - lekker hip - ‘club’ genoemd, komt in Amsterdam. Het abonnement dat Lynk & Co aanbiedt, is in feite een soort van private lease en kost maximaal 500 euro per maand. Je kan het maandbedrag verlagen door mee te doen aan autodelen, dat ook via Lynk & Co geregeld wordt. Als je jouw auto aan een ander uitleent, kan diegene hem via een app ontgrendelen en starten.
Lynk & Co beweert dat het in principe zelfs mogelijk is dat je de auto gratis rijdt. Simpelweg door hem heel vaak voor autodelen in te zetten. Maar hoe vaak je je auto dan wel niet kwijt bent, is nog onduidelijk.
Wie helemaal geen auto wil bezitten, maar er hooguit af en toe gebruik van wil maken, kan overigens ook bij Lynk & Co terecht. Door uitsluitend een deelauto te bestellen en daar per keer voor te betalen. En verder is het straks ook nog gewoon mogelijk om een auto traditioneel te kopen, al is de aanschafprijs nog niet bekend.
Volvo
De SUV waarmee het merk eind oktober in Nederland debuteert is in China al enige tijd op de markt. Sterker nog, hij werd in 2016 al gepresenteerd. De SUV vertoont overeenkomsten met de Volvo XC40 en dat is geen toeval, gezien de familiebanden. Toch is de Lynk & Co 01 welgeteld 11,6 cm langer dan de XC40. De bagageruimte heeft 6 liter meer inhoud en biedt 466 liter.
De Lynk & Co 01 komt allereerst als plug-in hybride met een 1,5 liter driecilinder turbo-benzinemotor (180 pk) en 75 pk sterke elektromotor. Het systeemvermogen bedraagt 261 pk en de auto heeft een zeventraps automaat met dubbele koppeling. Met de 16,7 kWh batterij wordt een volledig elektrische reikwijdte van 70 kilometer beloofd. Dat is veel, want de meeste concurrenten komen momenteel niet verder dan 50 km.
Snel is de plug-in hybride ook: hij trekt in 7,9 seconden op vanuit stilstand naar 100 km/u. Zijn topsnelheid is 220 km/u en daarmee druist dit Chinese familielid in tegen de moraal van alle Volvo's, die tegenwoordig worden beperkt tot180 km/u.
Keuze in uitrustingsniveaus is er niet. En er kan slechts uit twee carrosseriekleuren gekozen worden: zwart of blauw. Met deze strategie doet het merk denken aan autopionier Henry Ford. Die verkocht op een gegeven moment alleen nog maar zwarte auto's, om via efficiënt produceren de kostprijs te verlagen. Onderhoud en reparatie van de auto's van Lynk & Co gebeurt bij Volvo-dealers.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Benzineprijs daalt naar niveau van voor de Oekraïne-oorlog
Het wordt al een tijdje steeds goedkoper aan de pomp en vooral de benzineprijs lijkt nu snel te dalen. Inmiddels is een liter benzine goedkoper dan voor de Russische invasie in Oekraïne. Diesel is nog wel duurder dan begin dit jaar. -
Zo deel je wachtwoorden op een veilige manier
We kunnen er kort over zijn: deel je wachtwoord nooit. In de praktijk gebeurt dit echter vaak genoeg. Mocht het om welke reden dan ook toch nodig zijn om je wachtwoord te delen met vrienden of familieleden - omdat je een abonnement op bijvoorbeeld Netflix of Spotify deelt: zo doe je dat veilig. -
PREMIUMMijn Allessie
Evert en Nel gaan in vol ornaat terug in de tijd: ‘Best gedoe, instappen met zo’n jurk’
Aanvankelijk was Nel van Beek (68) niet zo enthousiast toen haar man Evert (70) een Hillman Minx uit 1934 kocht. Wat moest ’ie met zo’n wagen? Totdat ze meereed en onderweg allemaal leuke mensen ontmoette. Toen moest er ook klederdracht komen die bij hun auto past. Nu gaan ze samen met veel plezier terug in de tijd. -
VIDEO / RIJ-IMPRESSIE
Eerste elektrische Mazda: MX-30 is niet bedoeld voor de kilometervreter
Mazda, het merk dat de rotatiemotor een warm hart toedraagt, dat een innovatief verbrandingsprincipe voor een personenautomotor heeft ontwikkeld dat het midden houdt tussen een diesel en een benzinemotor, het merk dat modellen met een hybride aandrijflijn levert en zelfs aan zescilinders werkt, komt nu eindelijk met een elektrische auto, de MX-30. Overtuigend? Dat valt te bezien. -
AUTOTEST
Test MG ZS: elektrische SUV met een verrassend scherpe prijs
De Chinese MG ZS verrast niet alleen met zijn hoge veiligheidsscore bij botsproeven, maar ook met zijn lage prijs: amper 30 mille voor een rijk uitgeruste, volledig elektrische SUV.
-
PREMIUMGeld & Geluk
‘Vroeger kochten we eens in de drie jaar nieuwe auto’s, nu hebben we ze al vijf jaar’
In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Inge en Eric houden van golf, autoracen en vakanties. ‘Dubai is wel heel duur dit jaar. Dus gaan we twee emiraatjes verder.’ -
iemand moet het doen
Patholoog Emma (36) bekijkt heel de dag stukjes mens: ‘Ik kom ook alle lichaamssappen tegen’
Werk kan niet altijd leuk zijn, maar waarom kiezen mensen voor het vak van ‘putjesschepper’, deurwaarder of overledenenverzorger? In deze reeks vertellen Nederlanders met zo’n baan over hun werk, waarom ze ervoor kozen en wat het zo interessant maakt. Vandaag: klinisch patholoog Emma Witteveen (36) onderzoekt stukken weefsel van mensen, zoals stukjes darm. -
VRAAG & ANTWOORD
‘Zijn elektrische auto’s wel gekeurd op het trekken van een caravan?’
,,Blijkbaar mag je met sommige elektrische auto’s een caravan trekken. Maar die auto’s zijn hierop toch niet getest en gekeurd? Ik rijd zelf met een elektrische Kia e-Soul”, aldus lezer Adrie Verhagen.