De Cadillac die van Freddy Heineken zou zijn geweest, werd vorige week geveild.
Volledig scherm
De Cadillac die van Freddy Heineken zou zijn geweest, werd vorige week geveild. © BVA Auctions

Geveilde ‘Heineken-Cadillac’ was nooit van bierbrouwer en blijkt slechts 3500 euro waard

De ‘gepantserde Cadillac van Freddy Heineken’ die vorige week werd geveild voor 56.000 euro, is volgens zakenblad Quote nooit in het bezit van de bierbrouwer geweest. Volgens een voormalige eigenaar is de auto daardoor geen 56.000 maar slechts 3500 euro waard.

Tijdens de veiling van BVA Auctions viel de hamer pas bij 56.000 euro voor de gepantserde Cadillac Fleetwood die van Freddy Heineken zou zijn geweest. Het klopt dat Heineken - nadat hij in 1983 samen met zijn chauffeur Ab Doderer was ontvoerd - een gepantserde Cadillac Fleetwood kocht die hij compleet liet bepantseren. Alleen was het niet deze, zo blijkt uit onderzoek van zakenblad Quote. Dat wordt tegenover Quote ook bevestigd door een woordvoerder van Heineken Holding.

Heineken-claim

Door de Heineken-claim van het veilinghuis steeg de prijs tot maar liefst € 56.000. Quote voert echter Ton Thies aan, die beweert dat de geveilde auto nooit toebehoorde aan de bierbrouwer. Hij kocht de auto naar eigen zeggen ooit van Heineken via diens toenmalige hoofd beveiliging wereldwijd, Frits Bijvoet. Uiteindelijk zou Thies de auto via oliebaron Henk Vietor - met toestemming van Heineken - hebben verkocht aan een Russische minister.

Detective

Ton Thies beweert in het zakenblad dat hij indertijd twee nieuwe Cadillacs heeft laten bepantseren bij de Italiaanse firma Boneschi. Volgens Thies is de door BVA geveilde auto een van deze twee modellen. De echte gepantserde Cadillac van Freddy Heineken zou ook Heineken-groen zijn geweest en niet donkerblauw, zo stellen meerdere bronnen. BVA Auctions zegt een detective in de arm te hebben genomen om de zaak te onderzoeken.

Kijk hier naar onze best bekeken video's

 1. ‘Moet ik met een plug-in hybride meer kilometers op benzine rijden?’
  VRAAG & ANTWOORD

  ‘Moet ik met een plug-in hybride meer kilometers op benzine rijden?’

  ,,Omdat mijn huidige auto vanwege roestvorming vervangen moet worden, overweeg ik een plug-in hybride. Dergelijke auto’s hebben een elektrisch bereik van ca. 50 kilometer. Als die afstand nu voldoende is voor mijn woon-werkverkeer en ik dus bijna alleen maar gebruikmaak van de elektromotor, heeft dat gevolgen voor de kwaliteit en slijtage van de benzinemotor? Moet ik altijd een minimum aantal kilometers ook op benzine blijven rijden, om de conditie van de benzinemotor op peil te houden?”, vraagt lezer Jeroen Rijkers.
 2. Deze man tovert met Rolls-Royces van 13,5 miljoen: ‘Hier is (bijna) alles mogelijk’
  PREMIUM

  Deze man tovert met Rolls-Roy­ces van 13,5 miljoen: ‘Hier is (bijna) alles mogelijk’

  Wie een ‘standaard’ Rolls-Royce te gewoontjes vindt, kan een unieke versie laten bouwen door de ‘Bespoke’-afdeling van het beroemde Britse automerk. Als Head of Coachbuilt Design heeft ontwerper Alex Innes de taak om zijn veeleisende klanten op hun wenken te bedienen. ,,In principe zeggen we bij Rolls-Royce nooit ‘nee’. En geloof me: er komen heel wat bizarre voorstellen voorbij.”