G-001-BB is vanaf vandaag de nieuwe Nederlandse kentekencombinatie.
Volledig scherm
G-001-BB is vanaf vandaag de nieuwe Nederlandse kentekencombinatie. © RDW

G-001-BB: dit is het nieuwe NL-kenteken

Nieuwe auto’s krijgen vanaf vandaag een ander kenteken. De nieuwe combinatie (één letter – drie cijfers – twee letters) is vanmiddag gepresenteerd door de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). De eerste nummerplaten uit de serie, met kenteken G-001-BB, zitten op een elektrische BMW i3.

De nieuwe volgorde van letters en cijfers is inmiddels de tiende kentekenreeks die op Nederlandse auto’s te zien is. De eerste (ND-00-01) werd geïntroduceerd in 1951 terwijl de laatste (twee letters – drie cijfers – één letter, ofwel GB-001-B) uit 2015 stamt. In 1898 was Nederland het derde land ter wereld, na Frankrijk en Duitsland, dat besloot om een kentekenplaat te introduceren. Het eerste kenteken had het getal 1. Pas enkele jaren later werd een systeem ingevoerd met kentekens per provincie.  Volgens de RDW zijn er via het huidige systeem inmiddels zo’n 2,7 miljoen auto’s op kenteken gezet. 

Natuurmonumenten ontvang de eerste auto met het nieuwe kenteken, deze BMW i3
Volledig scherm
Natuurmonumenten ontvang de eerste auto met het nieuwe kenteken, deze BMW i3 © RDW

Sinds het jaar 2000 wordt elke zogenoemde GAIK-kentekenplaat (dat staat voor Gecontroleerde Afgifte en Inname Kentekenplaten) voorzien van een aantal specifieke kenmerken. Zo gebruikt de RDW een speciaal ontworpen lettertype om fraude tegen te gaan, heeft elke plaat een keurmerk van de producent en beschikken de kentekens over een blauwe band met het beeldmerk van Europa én een zwarte rand om de platen beter leesbaar te maken.

Op een kenteken staan in principe geen klinkers, zodat er geen woorden gemaakt kunnen worden met de letters. De letter C en Q gebruikt de RDW ook niet omdat deze letters teveel op een nul lijken. De volgende lettercombinaties zijn om begrijpelijke redenen ook taboe: GVD, KKK, NSB, PKK, PSV, TBS, SS en SD. Daarnaast zijn naar aanleiding van vragen in de Tweede Kamer ook de lettercombinaties PVV, SGP en VVD in de nieuwste kentekenseries uitgesloten.

Het zelf samenstellen van een kenteken, zoals in België tegen betaling tegenwoordig mogelijk is, blijft in Nederland niet toegestaan. Ook opmerkelijk: de platen zijn bewust gemaakt van aluminium: dan blijven ze leesbaar en herkenbaar nadat een auto is uitgebrand. 

Goed doel

Traditioneel schenkt de RDW de eerste auto die een nieuw kenteken draagt aan een goed doel. De elektrische BMW i3 met kenteken G-001-BB is in Amsterdam overhandigd aan Natuurmonumenten, in 2015 ontving stichting Het Vergeten Kind een Kia Rio met de combinatie GB-001-B op z’n nummerplaten.

In 2015 onthulde toenmalig minister Schultz van Haegen het nieuwe kenteken.
Volledig scherm
In 2015 onthulde toenmalig minister Schultz van Haegen het nieuwe kenteken. © Kia