Ford moet 3 miljoen auto's terugroepen wegens airbagprobleem
De Amerikaanse autofabrikant Ford moet van de Amerikaanse regulator voor het transport NHTSA drie miljoen auto's terugroepen door defecte aribags van Takata. De regulator verwierp dinsdag een verzoek om die terugroeping te vermijden.
Delen per e-mail
Ford heeft nu 30 dagen de tijd om een plan uit te werken om de getroffen eigenaars op de hoogte te brengen en het probleem om te lossen.
Volgens NHTSA zijn de modellen Ranger, Fusion en Edge, gebouwd tussen 2006 en 2012, getroffen, net als bepaalde types van de merken Lincoln en Mercury. De Japanse autobouwer Mazda moet eveneens 5.800 wagens terugroepen.
Beide bedrijven hadden beroep aangetekend tegen de terugroepingen, omdat het defect in de airbags volgens hen geen direct gevaar veroorzaakt voor de bestuurders en passagiers van de wagens.
In november moest de grootste Amerikaanse autobouwer General Motors ook al 5,9 miljoen wagens herstellen nadat NHTSA een beroep weigerde. Dat kostte GM 1,2 miljard dollar.
Ford heeft nog niet gereageerd op het nieuws.
Takata
Defecte airbags van Takata zorgen al jaren voor problemen in de auto-industrie en hebben geleid tot de grootste terugropeing van wagens ooit. Sommige airbags worden te gemakkelijk geactiveerd en projecteren stukken metaal door de wagens. Ze werden al gelinkt aan 29 doden en een flinke hoeveelheid verwondingen.
Het bedrijf heeft inmiddels een boete gekregen van een miljard dollar. Het airbagdebacle leidde tot het faillissement van Takata in 2017.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Mercedes C-klasse wordt ruimer en slimmer
De nieuwe, alweer vijfde generatie van de Mercedes-Benz C-klasse is qua design geen grote verrassing, maar zijn grote beeldschermen zijn indrukwekkend. Ook op andere punten loopt hij technisch voor op de concurrentie. En hij biedt meer zitruimte dan voorheen. -
PREMIUMMijn Allessie
Zelfs in de winter gooit Hans (68) het dak van zijn Mazda open: ‘Misschien ben ik enigszins gestoord’
Deze keer in de rubriek Mijn Allessie het verhaal van: Hagenees Hans de Jong (68). Dak open, haren in de wind en voelen die Mazda MX-5. Dat is hoe hij de ritten in zijn tweezitter omschrijft. Natuurlijk mag zijn wagen er zijn, maar het is de beleving die de klok slaat. Om diezelfde reden is hij met zijn vrouw naar Limburg verhuisd, een bochtenparadijs. -
Indianenstam wil dat de legendarische Jeep Cherokee van naam verandert
De Jeep Cherokee, een legendarisch model van de Amerikaanse autofabrikant, moet mogelijk van naam veranderen. De Cherokee-stam, een bevolkingsgroep van inheemse Amerikanen, vindt het namelijk de hoogste tijd dat bedrijven en sportteams zich van hun naam gaan ontdoen. -
PREMIUM
Máánden wachten op die felbegeerde fiets, want de markt is oververhit
Heb je een mooie fiets gekocht, dan wil je er op rijden ook. Zo snel mogelijk. Maar dat lukt momenteel vaak niet. Atb-fanate Daisy Goedhart wacht al een half jaar met smart op haar nieuwe mountainbike. Ze is de enige niet. Fietshandelaren staan machteloos. De fabrieken leveren niet voldoende. ,,We lopen echt vast.” -
PREMIUMVIDEO / RIJ-IMPRESSIE
Opel is nu echt niet meer de ‘auto voor de gewone man’
De tv-komedianten Spaan en Vermeegen beschimpten Opel eind vorige eeuw nog door het een auto ‘voor de gewone man’ te noemen. Maar de nieuwe Mokka is allesbehalve gewoon. Hij is vooral hip, en desgewenst nog elektrisch ook.
-
PREMIUMMijn allessie
Deze Audi van Albert (50) is een nekkendraaier: ‘Sommigen vragen zelfs of die te koop is’
Met zeventien jaar op de teller is de Audi A8L van Albert van den Broek (50) nog steeds een nekkendraaier. Ook hijzelf kan het niet laten om foto’s van zijn zilvergrijze directeursauto te maken wanneer die staat te glimmen in de ochtendzon. Geef hem eens ongelijk. Albert vertelt over zijn auto in de rubriek Mijn Allessie. -
17-jarige wegpiraat zonder rijbewijs vlucht met 200 km/u voor politie
De politie heeft een 17-jarige jongen aangehouden die allerlei verkeersovertredingen beging op de A16 en A58 tussen Breda en Etten-Leur. Zo reed hij onder meer met 200 kilometer per uur over de snelweg. -
PREMIUM
Groot ego en weinig zelfreflectie: dit zijn de verkeershufters die door Rotterdam scheuren
Ze zijn man, jonger dan 25, laagopgeleid en eigenwijs. Ze beschikken over een groot ego, van zelfreflectie hebben ze nog nooit gehoord. Om wie het hier gaat? Om de verkeershufter. Dat blijkt uit een eerste verkenning van het fenomeen, waar in Rotterdam volop over wordt geklaagd.